PUBLICITÉ

Veroudering van het gezichtsvermogen: tien vragen over verziendheid

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/03/2015 - 22h05
-A +A

Moet u de krant almaar verder van u af houden om ze te kunnen lezen? Dat is normaal. Uw ogen hebben moeite om zich aan te passen omdat uw ooglens veroudert. Dit fenomeen heet verziendheid en het staat ons allemaal te wachten, bij de ene al iets vroeger dan bij de andere. Tien vragen over verziendheid.

PUB

Wanneer worden we verziend?

We worden allemaal verziend rond de 44-45jaar. Dan begint onze ooglens minder goed te werken. Het accommodatievermogen van de ooglens gaat namelijk met de jaren achteruit en de lens wordt ook almaar minder elastisch.

Het resultaat is dat het beeld van een nabij voorwerp zich niet op, maar achter het netvlies vormt, waardoor we het wazig waarnemen. Daarom moet een verziende zijn krant almaar verder van zich af houden om de letters scherp te zien.

Samengevat komt het erop neer dat de normale afstand voor het lezen (die is 40 cm, m.a.w. de ellebogen vormen een hoek van 90°) groter wordt.

Bij hypermetropie of oververziendheid kan de verziendheid al wel vroeger optreden. Dat kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de ernst van de hypermetropie. Omgekeerd treedt verziendheid later op bij mensen die myoop of bijziend zijn. Dat is logisch, want bij bijziendheid vormt het beeld zich voor het netvlies, wat de verziendheid compenseert. Bij hypermetropie wordt de verziendheid net nog versterkt, want bij allebei de gezichtsstoornissen vormt het beeld zich achter het netvlies.

 

Kunnen we verziendheid voorkomen?

Neen, want deze gezichtsstoornis is het gevolg van de natuurlijke veroudering van de ooglens. We kunnen verziendheid niet afremmen of voorkomen. We kunnen ze alleen corrigeren.

De veroudering is onontkoombaar en neemt geleidelijk aan toe. Eenmaal voorbij de 60 stabiliseert het accommodatieverlies zich wel. 70-plussers hebben dan ook geen verdere correctie van hun leesbril meer nodig.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache le 01/03/2011 - 11h30 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 24/03/2015 - 22h05

« Presbytie, bien voir après 45 ans », Uitgeverij Médicales Bash.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over verziendheid? Geüpdatet op 21/05/2013 - 09h49

Verziendheid is een veel voorkomende visuele stoornis. Wie wordt erdoor getroffen en wat zijn de symptomen van verziendheid? Welke behandelingen bestaan er? Kunnen verziende mensen lenzen dragen? Test uw kennis over het onderwerp.

Verziendheid: wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 17/11/2015 - 12h22

Verziendheid is het gevolg van de veroudering van de ooglens die almaar minder goed haar rol vervult. Dat uit zich in een vermindering van de gezichtscherpte. Het fenomeen is jammer genoeg onvermijdbaar, maar het is wel perfect mogelijk om het zicht...

Verziendheid: wat te doen? Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h50

Bent u de veertig voorbij en sakkert u op de kranten omdat ze almaar kleinere lettertjes gebruiken? Dat is normaal, want het probleem ligt wel degelijk bij u! Uw ogen passen zich almaar minder goed aan en u ziet kleine lettertjes steeds waziger. Als...

Wat weet u over gezichtsstoornissen? Gepubliceerd op 21/01/2014 - 12h34

Glaucoom, cataract, maculaire degeneratie, visuele vermoeidheid, verziendheid of hypermetropie… het zijn allemaal visuele aandoeningen die ons bij het zien kunnen hinderen. Zijn deze gezichtsstoornissen te voorkomen? Zijn ze te genezen? En wat zijn d...

Meer artikels