PUBLICITÉ

Vermoeidheid verjagen met voedingsmiddelen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/02/2008 - 00h00
-A +A

Iedereen heeft wel eens te maken met tijden van vermoeidheid, vooral tijdens de winter, maar dat wil nog niet zeggen dat vermoeidheid onvermijdelijk is. Er zijn heel eenvoudige middeltjes om vermoeidheid te verjagen, ook op het vlak van voeding. Volg de gids!

PUB

Een verkoudheid, een grippale aandoening, een tekort aan slaap, stress, een tekort aan vitaminen en mineralen, er zijn heel wat factoren die tot vermoeidheid kunnen leiden en waar u wat aan kunt doen. Maar u kunt ook meteen al werk maken van een gezonde levenshygiëne om komaf te maken met de vermoeidheid.

Voldoende slapen om vermoeidheid te verjagen

Een tekort aan slaap is de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid. Het is dan ook belangrijk dat men goed en genoeg slaapt. Regelmaat is ideaal: slapengaan en opstaan op regelmatige tijdstippen. Een ritueel om in te slapen is dat ook.

Beweging doet vermoeidheid dalen

Ook als men moe is, of vooral wanneer men moe is, moet men voor voldoende lichaamsbeweging zorgen. Bewegen of sporten doet de vermoeidheid niet toenemen, integendeel. Het is een excellent middel om een goede slaap te bekomen. Bewegen is ook uitstekend voor de moraal en het bevordert de eetlust tijdens maaltijden en doet de trek in tussendoortjes dalen.

Vermoeidheid verjagen via de voeding

Meer fruit en groenten
Volop fruit: mandarijntjes, pompelmoezen, vers appelsiensap bij het ontbijt, kiwi's, ananas, enz. Eet minstens twee stuks per dag, liefst drie.
Rauwe en gekookte groenten: rauwkost of soep bij elke maaltijd, gevolgd door een gerecht met bereide groenten.
Fruit en groenten hebben het voordeel dat ze een uitstekende bron zijn van vitamine C en foliumzuur die bijdragen tot de versterking van het afweersysteem van het organisme.

Vlees, vis, eieren: een keer per dag
Zet minstens een keer per dag vis of eieren op het menu, gevogelte of vlees.

Beperk de consumptie van alcohol en opwekkende middelen
Opwekkende middelen en drankjes die cafeïne bevatten (koffie, thee, frisdranken) en alcohol vermoeien het organisme nodeloos. Men kan ze bij vermoeidheid maar beter achterwege laten.

Meer magnesium
Stress is een vaak voorkomende bron van vermoeidheid. Om de stress te doen dalen kunt u een beroep doen op magnesium! Een evenwichtige voeding zorgt meestal voor een voldoende aanvoer, maar men kan de voorkeur geven aan voedingsstoffen die rijk zijn aan magnesium: spinazie, volkoren granen, boekweitbloem, oliehoudende vruchten (noten, amandelen, enz.) peulvruchten (witte bonen, spliterwten), alikruiken en wulken, chocolade en bepaalde soorten mineraal water.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/02/2008 - 00h00

Centre de recherche et d'information nutritionnelles (CERIN).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vermoeidheid of depressie? Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h11

Vermoeidheid is een van de symptomen van depressie , maar depressies kunnen uiteraard ook heel wat andere oorzaken hebben. Met andere woorden, het is niet omdat u zich vermoeid voelt dat u ook een depressie hebt.

Tips en recepten tegen vermoeidheid Gepubliceerd op 21/02/2017 - 17h14

Wat is er erger dan zonder fut en energie aan het nieuwe schooljaar te moeten beginnen? Als u nu al het gevoel hebt dat u alweer aan vakantie toe bent, dan zijn onderstaande tips allicht voor u toepasselijk. Volg ze en u zult zich fitter en een stuk...

Meer artikels