PUBLICITÉ

Vermoeidheid: hoe geraak je er van af ?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2017 - 17h15
-A +A

Voordat vermoeidheid u helemaal uitput, moet een arts raadplegen om de oorzaak van de vermoeidheid op te sporen. Vermoeidheid kan een symptoom zijn van een sluipende ziekte die uitgesloten moet worden. Indien nodig kan een beroep gedaan worden op heel wat producten, van vitaminen en mineralen tot planten.

PUB

De oorzaken van veralgemeende vermoeidheid

Vermoeidheid of asthenie (zwakte) kan zich soms discreet manifesteren met het gevoel moe wakker te worden bijvoorbeeld, ook na een goede nachtrust. Het gevoel van vermoeidheid kan ook optreden bij het uitvoeren van een klus of een activiteit die normaal gezien geen moeite kost.
 

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben.

Het is overigens geen ziekte, maar wel eerder een symptoom. Vermoeidheid kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals griep, chronisch reuma of ook kanker. Het kan wijzen op een sluipende ziekte als anemie of een depressie.
Overbelasting op het werk of fysiek afgemat zijn, een onevenwichtige of onvoldoende voeding, door een dieet bijvoorbeeld, zijn allemaal mogelijke oorzaken van vermoeidheid.

Het is duidelijk dat men maar beter kan uitzoeken wat de oorzaak is van de vermoeidheid om na te gaan of er geen sprake is van een ernstige aandoening. Maar hoe dan ook moet veralgemeende asthenie verzorgd worden omdat ze tot uitputting kan leiden.
 

Een meer evenwichtige levensstijl

Wat tijdelijke vermoeidheid betreft moet men eerst een aantal maatregelen treffen vooraleer men ten rade gaat bij de dokter of de apotheker:

  • Voldoende slapen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging.
  • Een goed evenwicht tussen het werk en de vrije tijd.
  • Een evenwichtige voeding.
  • De consumptie van alcohol en rookwaren beperken.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 21/02/2017 - 17h15

'Le guide de l'automédication', Vidal, 2e édition, Larousse. 'Plus jamais fatigué - 8 programmes anti-fatigue pour celles et ceux qui se sentent à plat et stressés', Dr Daniel Scimeca, Alpen.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
De slechte vermoeidheid Geüpdatet op 15/06/2007 - 00h00

Als we in een toestand van aanhoudende vermoeidheid raken, moeten we daar iets aan doen, want vermoeidheid die zonder aanwijsbare reden aansleept, is niet normaal. Het kan wijzen op een ziekte, zoals bloedarmoede, maar het kan ook het gevolg zijn van...

Meer artikels