PUBLICITÉ

Vermoeide zaadcellen

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 22/02/2005 - 00h00
-A +A

Sinds dertig jaar is de mannelijke vruchtbaarheid aan het afnemen. Uit verschillende studies blijkt dat het vooral bij sporters erg gesteld is. Tekst en uitleg.

PUB

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de spermakwaliteit voortdurend afgenomen. Zo is de gemiddelde concentratie van het zaadvocht gedaald van 40 tot 20 miljoen zaadcellen per ml. Dat lijkt voldoende, maar onder de 10 miljoen wordt de bevruchting zeer moeilijk. Vandaag heeft naar schatting één op de zes koppels problemen om kinderen te krijgen, terwijl dat vroeger slechts één op de tien was. En de toekomst ziet er niet erg rooskleurig uit. Zo zou volgens de recentste onderzoeken het aantal zaadcellen in razendsnel tempo verminderen: met 2 tot 3 % per jaar. Voor één keer biedt sporten geen bescherming tegen dit gevaar, integendeel: het kan het probleem nog verergeren.

Overdaad schaadt

Uit sommige studies is gebleken dat bij kunstmatige bevruchting het slaagpercentage afneemt als de donor intens sport. Daar zijn verschillende verklaringen voor gegeven. Het is bekend dat periodes van zware vermoeidheid de spermatogenese (vorming van de zaadcellen) verstoren. Verder zou de lichaamstemperatuur te hoog oplopen bij inspanningen. Ook de wrijving door synthetische kledingstukken zou de werking van de geslachtsklieren verstoren, net als het grote aantal schokken bij contactsporten zoals voetbal. Tot slot is uit proeven op dieren in gevangenschap ook gebleken dat stress zeer schadelijk is voor de vruchtbaarheid.

Bedreigingen zijn er genoeg

Deze specifieke risico's van sport zouden boven op de - werkelijke of vermeende - schadelijke invloed komen van tal van vervuilende stoffen: halogenen, diolen, glycolethers, lood enz. Angelsaksische wetenschappers spreken van "endocrine disruptors" ("verstoorders van de activiteit van de endocriene klieren"). Het gaat om stoffen die specifiek de zaadcelmembranen zouden aantasten. Een andere negatieve factor is de verspreiding in de omgeving van zogenaamde "Œstrogen-like" ("oestrogeenachtige") synthetische moleculen die zeer sterk lijken op de vrouwelijke geslachtshormonen.

Andere experts wijten onze huidige problemen dan weer aan onze radicaal gewijzigde eetgewoonten. Zo consumeren we veel meer melkproducten en bereidingen op basis van soja (die rijk is aan oestrogenen), terwijl we vaak kampen met een tekort aan elementaire vitamines en mineralen. Een onderzoek in Singapore heeft uitgewezen dat onvruchtbare mannen systematisch minder zink in hun bloed hebben dan het gemiddelde. Ook hier weten we dat veel sporters te weinig zink innemen. Volgens nog anderen is seleniumtekort de boosdoener. Kortom, hypothesen zijn er genoeg. Het komt er nu op aan uit te maken welke de juiste is!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 22/02/2005 - 00h00 "Androgènes et spermatogenèse: le cas particulier du sportif" ('Androgenen en spermatogenese: het bijzondere geval van de sporter'), voordracht van dokter Ch. Wijns tijdens het colloquium over androgenotherapie op 8 november 2003 in de UCL.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De bevruchting Geüpdatet op 09/03/2004 - 00h00

Het begin van een zwangerschap is altijd het resultaat van een eenmalig gebeuren: niet de geslachtsgemeenschap, maar het moment van de bevruchting. Die ontmoeting tussen een zaadcel en een eicel is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, maar een ech...

Sperma kopen on line Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

Onlangs werd in Groot-Brittannië de eerste baby geboren die verwekt is met sperma dat besteld was op het internet. Deze verbazende praktijk ('sperma on line') houdt echter gezondheidsrisico's in en doet ook ethische vragen rijzen.

Meer artikels