PUBLICITÉ

Vermindert de zin in seks met de jaren?

Geüpdatet door Dr Catherine Solano op 15/04/2014 - 14h59
-A +A

Alles verandert als we ouder worden, ook het seksuele verlangen.

Maar hoe evolueert het precies en waarom?

PUB

Het verlangen vermindert met de jaren onder invloed van de hormonen.

 • Bij mannen
  Het normale testosterongehalte daalt met de jaren.
  Als gevolg daarvan wordt de behoefte aan seks minder dringend, minder intens en rustiger.
  Bij sommige mannen daalt het testosterongehalte abnormaal sterk. We spreken in dat geval van de andropauze. Het belangrijkste symptoom is een sterk verminderde libido.
 • Bij vrouwen
  De menopauze kan soms een daling van het seksuele verlangen meebrengen. Vooral de libidopieken als gevolg van de eisprong verdwijnen, want ze produceren nu geen eitjes meer.
  Maar er zijn ook vrouwen die meer zin krijgen in seks. Dat komt omdat het testosteron dan soms actiever wordt. De haargroei op de kin is daar ook een gevolg van en een beetje de keerzijde van de medaille.

Zin in seks hangt sterk af van de gezondheidstoestand

Als we ouder worden, vergroot de kans dat we problemen met onze gezondheid krijgen. Als u aan een ernstige of chronische ziekte lijdt, kan het zijn dat uw libido vermindert. Soms komt dat door de medicatie of andere behandelingen, door de pijn of de technische hinder (reuma, moeilijkheden met ademen, enz.), soms gewoon door de morele impact van de ziekte.

Maar die daling van de libido is niet leeftijdsgebonden.  Als u op jonge leeftijd dezelfde ziekte zou hebben, zou u merken dat u ook minder zin in seks zou hebben.

 

Initialement publié par Pierre Dewaele le 28/05/2002 - 00h00 et mis à jour par Dr Catherine Solano le 15/04/2014 - 14h59

©Psychonet Production

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vrijen: de vraag van het ‘hoe vaak’ Gepubliceerd op 03/05/2017 - 12h11

Wat is een harmonieus seksleven en bestaat er zoiets als een "ideaal of normaal" ritme? Soms, vaak, continu, nooit, enz. De vraag hoe vaak we het doen wekt altijd nieuwsgierigheid. Maar bestaat er zoiets als een norm of telt niet eerder het door beid...

Meer artikels