PUBLICITÉ

Verminder uw risico op diabetes door koffie of thee te drinken

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 06/09/2012 - 10h23
-A +A

Zodra u 's morgens wakker bent, kunt u zorg dragen voor uw gezondheid door een heerlijk kopje thee of koffie te drinken.

Drie kopjes per dag zouden het risico op diabetes type 2 met 25% doen dalen. Dat is althans wat blijkt uit een recent onderzoek.

PUB

Elk kopje thee of koffie vermindert het risico op diabetes type 2 met 7%

Sinds uit een studie van 2005 blijkt dat mensen die veel koffie drinken, hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 aanzienlijk zien verminderen, hebben talrijke onderzoekers de heilzame werking van warme dranken bestudeerd. Omdat ze er meer over wilde vernemen, heeft Rachel Huxley van de Universiteit van Sydney 18 studies over dit onderwerp grondig bestudeerd.

Die studies hadden betrekking op 458.000 personen. Uit haar onderzoek blijkt nu dat elk kopje koffie het risico op diabetes met 7% vermindert. Uiteraard kan alleen maar koffie het risico op diabetes niet helemaal wegwerken. Toch zouden drie tot vier kopjes per dag het risico met 25% verminderen. En hoe zit het dan met thee? Volgens wetenschappers, zouden vier of meer kopjes thee per dag het risico op diabetes met 18% verminderen.

Koffie en thee tegen diabetes: met of zonder cafeïne?

Verhindert cafeïne u te slapen of heeft ze op u een te groot stimulerend effect? Geen probleem, want de heilzame werking van koffie tegen diabetes is niet gebonden aan de cafeïne die hij bevat. Cafeïnevrije koffie is in de strijd tegen diabetes zelfs doeltreffender dan gewone koffie.

Dit verschil tussen cafeïnevrije koffie en gewone koffie geeft aan dat de beschermende rol van deze dranken eerder te maken heeft met magnesium of chlorogeenzuur, een antioxidant. Na een maaltijd, vertragen antioxidanten inderdaad de opname van suiker in het bloed.

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 28/12/2009 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 06/09/2012 - 10h23

"Regular coffee, decaf and tea associated with reduced risk for diabetes", Arch of Internal Medicine, december 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Bieden koffie en thee bescherming tegen diabetes? Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Koffie en thee zijn naast water wereldwijd de meest gedronken drankjes. Ja, ze bevatten cafeïne, wat de drankjes wel eens verweten wordt, maar recent onderzoek wijst op de gunstige effecten van thee en koffie op het optreden van diabetes.

Thee: een gezonde drank ... Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Thee bezit heel wat weldaden: hij bevat veel antioxidanten, is vochtafdrijvend en hydraterend, ... Je moet er echter meer dan één kopje per dag van drinken als je echt voordeel wilt halen uit dit plantaardige elixir...

Meer artikels