PUBLICITÉ

Vermijd perfectionisme

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013 - 12h44
-A +A

Alles goed willen doen, is een kwaliteit; te perfectionistisch zijn, is echter een gebrek.

Die 'slechte' eigenschap verpest bovendien ook een deel van je leven. Andere mensen kunnen er ook last van hebben, maar veel minder dan jijzelf, die er voortdurend mee geconfronteerd wordt.

PUB

Wanneer perfectionisme te ver gaat

Alice moet vrienden uitnodigen voor het avondeten. Zij is er van tevoren al ziek van. Zij wil inderdaad dat alles onberispelijk zou zijn en dat niets kan mislukken. De menukeuze, de voorbereidingen, de presentatie, de tafelversieringen, de wijn... en zelfs de gespreksonderwerpen. Zij doet er weken over om gasten te kiezen die bij elkaar passen, zij besteedt evenveel tijd aan de menukeuze en is vreselijk bang om niet tijdig klaar te zijn. Het gaat nochtans over gezellige vrienden en er staat voor haar geen enkele professionele inzet op het spel. Het is tenslotte niet haar baas die zij uitnodigt...

Het komt er uiteindelijk op neer dat Alice geen plezier beleeft aan de voorbereidingen van wat een gezellige avond zou moeten worden. Zij slaagt er zelfs in om voor zichzelf de avond ook om zeep te helpen. Op die manier kan zij nooit beantwoorden aan haar eigen verwachtingen. Zelfs wanneer de gasten vertrokken zijn, vraagt Alice ongerust aan haar vriend: "Ben je er zeker van dat de wijn op de juiste temperatuur geserveerd is? En paste de wijn goed bij de vis? Xavier heeft zich toch niet verveeld?..." Zij maakt zich zorgen van tevoren en zij blijft zich zorgen maken.

De wil om alles onder controle te hebben

Wat is nu eigenlijk het probleem? Niemand klaagt, iedereen heeft een aangename avond doorgebracht... behalve Alice! Het probleem is dat die jongedame alles onder controle wil hebben. Alles moet perfect zijn, zonder enig risico op een foutje. En dat is nu eenmaal onmogelijk.

Waarom moet volgens haar alles onberispelijk zijn?

Dat is precies de vraag die zij zichzelf zou moeten stellen, zodat zij zichzelf beter begrijpt, zodat zij kan veranderen en zodat zij in de toekomst meer van het leven kan genieten. Het is alsof Alice van mening is dat zij maar één taak heeft: perfect zijn. Zij is er ook van overtuigd dat de gevolgen verschrikkelijk zullen zijn indien zij ook maar één foutje begaat.
Welke gevolgen? Waarschijnlijk beeldt zij zich in dat men niet meer van haar zal houden. Dat komt misschien neer op een diepe angst of op een gebrek aan zelfrespect. Dus, om geapprecieerd te worden, moet zij alles goed doen, moet zij alles perfect doen.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 05/06/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/10/2013 - 12h44
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksuele moraal? Denkt u erover na? Gepubliceerd op 11/07/2011 - 17h53

Het woord moraal is vandaag een beladen term. Vooral als hij in verband gebracht wordt met seksualiteit. En toch heeft iedereen een bepaalde persoonlijke moraal , al dan niet bewust en al dan niet doordacht.

Als kanker leidt tot erectiestoornissen ... Gepubliceerd op 26/03/2013 - 10h47

Leven met kanker is vooral kortweg leven, het is blijven genieten van alles wat het leven kan bieden. Vrijen is een van de geneugten in een relatie die ons goed doen en ons ook aan de andere binden . Het is dus belangrijk dat u uw liefdesleven kunt v...

Meer artikels