PUBLICITÉ

Vermijd cellulitis tijdens de zwangerschap

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 18/12/2013 - 09h53
-A +A

Zwangerschap en cellulitis hebben iets met elkaar omwille van de hormonale verandering die de zwangerschap met zich meebrengt.

Maar is het, ondanks alles, toch mogelijk om ons te ontdoen van die cellulitis, of zelfs om het verschijnen ervan te vermijden?

PUB

Waarom houdt zwangerschap een zeker risico op cellulitis in?

Op de eerste plaats, lijkt cellulitis gevoelig te zijn voor de vrouwelijke geslachtshormonen: de oestrogenen.
Cellulitis verschijnt tijdens de puberteit en lijkt toe te nemen bij hormonale veranderingen: anticonceptie en andere hormonale behandelingen, zwangerschap en borstvoeding. Men moet weten dat de oestrogenen de opslag van vetten (de energetische reserve) stimuleren. Deze vetten zijn bijvoorbeeld nuttig in geval van zwangerschap en borstvoeding.

Ook een ander hormoon zou een belangrijke rol spelen: de prolactine.
Deze wordt op natuurlijke wijze aangemaakt om de borstklieren voor te bereiden op de borstvoeding. Maar de prolactine stimuleert ook de vorming van vetcelreserves, terwijl ze de vochtretentie in diezelfde vetweefsels verhoogt.

En tot slot versterkt het gewicht en het volume van de baby dit fenomeen door druk uit te oefenen op de bloedvaten tijdens de laatste weken van de zwangerschap. De veneuze terugkeer wordt afgeremd, wat de veneuze circulatie belemmert op de plaatsen die geschikt zijn voor de accumulatie van cellulitis: de dijen, de heupen en de billen.

Tips tegen cellulitis bij de zwangere vrouw

  • Zorg ervoor dat uw gewicht niet te veel toeneemt.

  • Vermijd een teveel aan vetten, in het bijzonder dierlijke vetten.

  • Zorg voor een ruime aanvoer van omega-3: eet tweemaal per week vis, met een voorkeur voor sardine, makreel, zalm…

  • Vermijd een teveel aan zout, draag geen hoge hakken, blijf niet te lang zitten en zit niet met gekruiste benen. Deze verschillende elementen belemmeren de bloedsomloop.

  • Zorg voor een regelmatige fysieke activiteit die compatibel is met het stadium van de zwangerschap.

  • En ten slotte, geef zo lang mogelijk borstvoeding. Het uitsluitend geven van borstvoeding gaat gepaard met een sneller verlies van het gewicht dat tijdens de zwangerschap is bijgekomen en het vermindert de cellulitis.
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 18/12/2013 - 09h53

Frans nationaal voedingsprogramma voor de gezondheid (PNNS), "Allaitement maternel"; Leche League France, Allaiter Aujourd'hui n°55, www.lllfrance.org; Franse coördinatie voor borstvoeding (CoFAM): www.coordination-allaitement.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Behandelingen voor cellulitis: wat werkt en wat niet? Gepubliceerd op 29/09/2016 - 09h30

Laten we er geen doekjes om winden: aan cellulitis is niet zo heel veel te doen. Geen van de remedies heeft ook een blijvend resultaat. Toch worden er heel wat oplossingen aangeboden! We scheiden het kaf van het koren.

Welke lichaamsoefeningen zijn goed tegen cellulitis? Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Lichaamsbeweging is een van de wapens om cellulitis te bekampen. Maar wat zijn de meest efficiënte oefeningen om van de ontsierende zones in de dijen, billen en heupen af te raken? Hieronder vindt u een klein programma met oefeningen en tips om uit t...

10 tips om van cellulitis af te raken Geüpdatet op 30/09/2008 - 00h00

Heel veel vrouwen hebben last van cellulitis. Niet alle vrouwen maken er een zwaar probleem van, maar toch oogt het niet echt esthetisch. Cellulitis helemaal weg krijgen is mogelijk, maar het vergt wel heel veel geduld… En het trouw opvolgen van deze...

Meer artikels