PUBLICITÉ

Vermageren: voor of tegen lipolyse?

Geüpdatet door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 07/09/2012 - 11h16
-A +A

Lipolyse is een techniek in de esthetische geneeskunde waarbij de vetcellen in een bepaalde lichaamszone “vernietigd” worden.

De techniek werd enkele jaren aangebracht als een goed alternatief voor liposuctie, maar vandaag vormt ze het onderwerp van discussie.

Ze is weinig efficiënt, slecht omkaderd en zou zelfs niet zonder gevaar zijn voor de gezondheid.

PUB

Is lipolyse doeltreffend voor wie wil vermageren?

Er bestaan twee grote groepen van lipolysetechnieken:

  • De zogenaamde chemische technieken voor lipolyse: hierbij wordt een product onder de huid gespoten dat het vet moet doen “smelten”.
  • De zogenaamde fysieke technieken voor lipolyse (laser, radiofrequentie, ultrasone golven, enz.): ze worden  op de huid zelf uitgevoerd en hebben tot doel om de vetcellen te doen “ontploffen”.   

Geen van deze technieken deugt echt. Sommige geven weken of zelfs maanden later resultaten. Andere geven nooit enig resultaat en zijn simpelweg pure afzetterij! "Soms geeft een lipolyse een onmiddellijk effect van lokaal volumeverlies, maar dat is meestal maar tijdelijk.

Alleen in heel uitzonderlijke gevallen is het definitief”, aldus AlbertDe Mey, professor plastische chirurgie aan de ULB. “Bij een liposuctie (1) worden de vetcellen uit het lichaam verwijderd, bij een lipolyse niet. De cellen worden misschien wel vernietigd, maar ze blijven wel in het lichaam zitten. Alleen het vet erin is verwijderd."

Als u met andere woorden uw eet- en leefgewoonten niet grondig verandert, zullen de vetcellen zich herstellen en  enkele maanden later weer opzwellen.

Is lipolyse gevaarlijk?

Volgens sommige specialisten kunnen de technieken die gebruikt worden bij een lipolyse verwikkelingen veroorzaken en/of een (soms zware) nasleep hebben. Sommige van de chemische producten die worden ingespoten, kunnen tot verzwering en uiteindelijk tot afsterven van de huid leiden.

Als ze (per ongeluk) in een ader worden gespoten, kunnen ze andere cellen beschadigen en een trombose (bloedprop) en embolie veroorzaken. Dat komt wel niet vaak voor, maar het risico bestaat. 

Een ander probleem is de afvoer van de afvalstoffen (het vet) door het lichaam. "Normaal worden die afgebroken door de lever en de alvleesklier”, aldus professor De Mey. “Als het om 50 ml vet gaat, lukt dat. Dat kan het lichaam nog aan.Maar stel u even voor dat uw lichaam plots 500 ml in één keer moet afvoeren! De organen kunnen dan snel oververzadigd raken en dat kan complicaties door ontstekingen van de alvleesklier en de lever of zelfs een vetembolie veroorzaken (2)."

Daarom is een lipolyse alleen aangewezen voor kleine en duidelijk gelokaliseerde vetophopingen zoals een dubbele kin, een niet uitgesproken “rijbroek” of kleine vetkussentjes. Voor grotere zones en/of grotere volumes vet is lipolyse ten zeerste af te raden, "zeker als de patiënt een stofwisselingsziekte heeft zoals diabetes, lever- of alvleesklierfalen." 

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 10/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 07/09/2012 - 11h16

Albert De Mey, professor plastische chirurgie aan de ULB.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Te veel vet: liposuctie of dieet? Gepubliceerd op 25/08/2014 - 15h50

Als u wat gezet bent, dan is vermageren goed voor u. Maar esthetische chirurgie is bedrieglijk: alleen een ouderwets dieet helpt uw gezondheid vooruit. Liposuctie zuigt wel uw overtollig vet weg maar doet niets aan de gezondheidsrisico's van overgewi...

Een mooi figuur: hoe afvallen op maat? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h06

In schoonheid afvallen en uw figuur heel gericht herboetseren... het is een enorme uitdaging, maar de resultaten zijn er! U vindt in dit artikel een kleine handleiding om af te vallen, een fijnere lijn te krijgen en de rebelse zones aan te pakken.

Cellulitis of te veel vet? Geüpdatet op 10/03/2014 - 17h18

Over enkele weken kunnen we allicht met blote armen rondlopen en aan de vakantiebadpakken beginnen te denken. Maar dan krijgen we ook de ontsierende vetrolletjes te zien en die vreselijke cellulitis die we zo graag zouden wegstoppen! En dat is niet g...

Wanneer en hoe afvallen? Gepubliceerd op 16/06/2014 - 17h23

U bent een paar kilootjes meer, u hebt er een paar verloren, daarna bent u weer aangekomen ... U vindt uzelf te dik en u weet geen raad meer en komt op een vrije dag dan ook liever niet onder de mensen... Wel, u bent niet alleen! Maar bent u echt wel...

Meer artikels