PUBLICITÉ

Vermageren: tips voor het hele gezin

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/12/2009 - 00h00
-A +A

Zelf diëten is al een moeilijke onderneming. Wanneer overtollige kilo's en overmatige voeding ook de kinderen betreffen, wordt het probleem vaak nog ingewikkelder. We bieden u enkele tips die we gehaald hebben uit een boek van een diëtiste-voedingsdeskundige.

PUB

Tips om samen met het hele gezin te vermageren


Wat de leeftijd ook is, als het gaat om de strijd tegen overgewicht, bestaan er geen mirakels: minder vet, minder suiker, meer vezels door een verhoging van de consumptie van fruit en groenten, en meer fysieke oefening. Weten wat u moet doen, is echter niet voldoende om dat ook in de praktijk om te zetten. Vooral in een gezin, waar de dagelijkse activiteiten al veel tijd en energie kosten. Hier zijn enkele eenvoudige en concrete raadgevingen, die zowel kinderen als volwassenen kunnen helpen om samen evenwichtige maaltijden te nuttigen.

  • Met groenten moet men dikwijls vindingrijk zijn... Maak puree of een gegratineerd gerecht waarin u een boon stopt. Zet uw verbeelding maar aan het werk...

  • Aarzel niet om uw kinderen te laten kiezen... tussen twee gezonde alternatieven.

  • De kinderen dwingen iets op te eten, is soms verleidelijk, maar meestal contraproductief. Als uw kind weigert iets op te eten, verplicht hem of haar dan niet het bord leeg te eten... maar geef hem of haar niets anders tot aan de volgende maaltijd.

  • Beklemtoon het belang van langzaam eten en geniet van elke hap. Het verzadigingsgevoel zal in dat geval sneller optreden en uw kinderen zullen ook leren wennen aan verschillende smaken.

  • Vanaf de puberteit worden sommige jongens echte veelvraten. Dikwijls stelt die eetlust geen problemen (tenzij voor de opslag van de levensmiddelen...) en de stofwisseling bij jongeren zorgt ervoor dat hun Body Mass Index* binnen de perken blijft. Zolang een jongere honger heeft en zijn gewicht stabiel blijft, mag u de hoeveelheden verhogen. Doe echter geen toegevingen die strijdig zijn met de goede voedingsgewoonten.

  • Op dezelfde leeftijd, kampen meisjes soms met het omgekeerde probleem. Ze vinden het nodig te diëten om slanker te zijn. Dit soort situatie vergt veel fijngevoeligheid: is het nodig de voeding opnieuw evenwichtiger te maken, of is het gewicht van de jongedame nog altijd normaal? Het advies van de arts vragen kan in dit geval zeer nuttig zijn. Het is in elk geval belangrijk de klemtoon te leggen op oplossingen die het uiterlijk verbeteren zonder iets te wijzigen aan de voedingsgewoonten: het kapsel, kleding...

  • Tot slot, is het ook belangrijk voeding haar echte plaats te geven binnen het gezin: een noodzaak, gedeeld tafelgenot, maar zeker geen obsessie!


* Om uw BMI (Body Mass Index) te berekenen, deelt u uw lichaamsgewicht (in kg) door uw lengte (in m) in het kwadraat (kg/m²). Normaal moet een volwassene een BMI hebben tussen 18 en 25.
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/12/2009 - 00h00 Jessica Gottheff: "Mincir en famille" (Slank worden met het hele gezin), uitg. Michel Lafon
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Overgewicht schaadt Geüpdatet op 08/01/2002 - 00h00

Toeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

Meer artikels