PUBLICITÉ

Vermageren: geneesmiddelen

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/03/2003 - 00h00
-A +A

Sinds de eetlustremmers uit de handel zijn genomen, blijven er maar weinig geneesmiddelen over om zwaarlijvige mensen te helpen vermageren. Orlistat en sibutramine zijn de enige geneesmiddelen op de markt die van nut zijn voor de behandeling van obesitas.

PUB

Als u wilt vermageren, moet u vooral rekenen op uw wilskracht en een dieet. Er bestaan immers geen wondermiddelen die maken dat u geen dieet moet volgen.

De eetlustremmers werden uit de Belgische markt genomen

Laten we een aantal geneesmiddelen overlopen. Eetlustremmers zijn in feite amfetamines. Dat zijn exciterende stoffen: ze verhogen de activiteit van het lichaam en de waakzaamheid (ze verminderen dus de slaap en verhogen het angstniveau) en verminderen de eetlust. Die geneesmiddelen doen inderdaad vermageren op korte termijn (enkele maanden), maar hun doeltreffendheid vermindert mettertijd. Bovendien kunnen ze verslavend werken. Een langdurige behandeling is dus zeker uit den boze. Welnu, de experts zijn het erover eens dat zwaarlijvigheid een probleem is dat op lange termijn moet worden aangepakt. Het Europees Geneesmiddelenagentschap stelt dan ook dat het weinig zin heeft eetlustremmers te geven."Eetlustremmers" werken in feite in op twee niveaus: ze remmen de eetlust en versnellen het basale metabolisme; met andere woorden, men verbrandt meer zonder iets te doen. In feite werden de geneesmiddelen uit de handel genomen om een andere reden: hun cardiovasculaire toxiciteit. Sommige eetlustremmers zouden de hartkleppen aantasten.

Absoluut te mijden: schildklierhormonen en diuretica

Absoluut te mijden: schildklierhormonen en diureticaVroeger werden schildklierhormonen voorgeschreven aan zwaarlijvige mensen en soms zelfs aan mensen die wilden vermageren, ook al waren ze niet echt zwaarlijvig. Die geneesmiddelen hebben een zeker effect op het gewicht, maar het effect is zeer bescheiden en van korte duur. Maar ze kunnen cardiale accidenten en schildklierstoornissen veroorzaken. Hun risico-batenverhouding in die indicatie is dan ook desastreus. Daarom is het verboden schildklierhormonen voor te schrijven om patiënten te helpen vermageren.Het werkingsmechanisme is ook hier een verhoging van het basale metabolisme.Diuretica zijn waterafdrijvende geneesmiddelen. Als men een bepaalde hoeveelheid water verliest, daalt inderdaad het lichaamsgewicht, en de patiënt zou dan kunnen denken dat hij vermagerd is. Maar dat is niet zo: er gaat geen gram vetweefsel verloren bij gebruik van diuretica. Diuretica zijn zeer nuttig bij bijvoorbeeld hoge bloeddruk of hartinsufficiëntie, maar ze zijn van geen enkel nut en kunnen zelfs gevaarlijk zijn als men ze gebruikt om te vermageren. En een combinatie van diuretica en schildklierhormonen is bijzonder nefast.Diuretica veroorzaken ook een verlies van ionen (natrium en kalium), wat op lange termijn gevaarlijk kan zijn.

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/03/2003 - 00h00 Douketis JD. et coll. " Periodic health examination, 1999 update : 1. Detection, prevention and treatment of obesity " Canadian medical association journal 1999 ; 160 (4) : 513-525. Leiter L.A. et coll. " Recommendations on obesity and weight loss " Canadian medical association journal 1999 ; 160 (9S) : 7-12. "Traitements divers de l'obésité " In " GNP - Encyclopédie pratique du médicament 2000 " Éditions du Vidal°, Paris 1999 : 982-988. " Obesity " In " Martindale - The complete drug reference 32d ed. " Pharmaceutical Press éd., Londres 1999 : 1476-1477. The Lancet, vol.356, 9248, 23, pp. 2119-2125. AFSSAPS: communiqué de presse du 29 octobre 2002. Site des éditions du Vidal°, à l'adresse http://www. vidal.fr consulté le 17 février 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Overgewicht schaadt Geüpdatet op 08/01/2002 - 00h00

Toeval of niet? Feit is dat de Koninklijke Belgische Academie voor Geneeskunde tijdens de periode van de eindejaarsfeesten een reeks rapporten heeft gepubliceerd over overgewicht en obesitas!

Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Meer artikels