PUBLICITÉ

Vermageren: de foute jacht op vetten

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/07/2014 - 15h33
-A +A

Sporters die gewicht willen verliezen beschouwen vetten meestal als de vijand. Ze doen dan ook alles om vetten te vermijden. Maar ze hebben ongelijk.

PUB

Waar dienen vetten voor?

Net zoals suikers, spelen vetten een rol bij het stockeren van energie, maar dan wel in verschillende mate.

Met een maximale reserve van ongeveer 400 gram glycogeen, verzekeren suikers niet meer dan een aantal uren autonomie terwijl met tien kilo vetten per persoon er in theorie voldoende reserve is om verschillende maanden zonder eten te kunnen. De mogelijkheid om vetten in reserve te houden, dateert al van heel lang geleden, van toen de mens zich moest aanpassen aan min of meer lange perioden van voedselschaarste.

Dat maakt dat vandaag veel mensen en ook veel atleten onterecht denken dat je bijna nooit een tekort aan vetten hebt en dat je om gewicht te verliezen zoveel mogelijk lichaamsvet moet kwijtspelen.

De nadelen van vetten

Een sporter die te zwaar is, kampt met een handicap die je kan vergelijken met het dragen van een rugzak en dat ik vooral hinderlijk bij zogenaamde draagsporten (sporten waarbij de atleet zijn eigen gewicht moet dragen). Atleten die aan loopsporten doen zijn vaak geobsedeerd door de jacht op vetten. Dat is begrijpelijk wanneer het gaat om maaltijden die net voor de inspanning genomen worden. Het verteren van vette voedingsmiddelen duurt meestal langer en dat is niet echt goed voor de vereisten waaraan spieren tijdens de inspanning moeten voldoen.

Maar overdrijven is ook niet goed.

Vetten moeten zeker niet verbannen worden en het is niet door de strijd met vetten aan te binden dat je lichaamsgewicht verliest. Soms kan zelfs het tegenovergestelde effect optreden.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 14/03/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/07/2014 - 15h33
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soep is gezond Gepubliceerd op 23/09/2015 - 12h01

Soep verdient meer dan ooit een vaste plaats op ons menu. Soep drinken is een eenvoudig, maar doeltreffend gebaar. Herfst is een ideale kans om dit gerecht in de schijnwerpers te zetten en de voordelen ervan voor onze gezondheid nog eens op een rijtj...

Hypocalorisch dieet of proteïnedieet? Geüpdatet op 06/04/2009 - 00h00

Een vrouw die gewicht wil verliezen, beschikt tegenwoordig over heel wat verschillende strategieën. Twee van die strategieën worden gewoonlijk beschouwd als 'verstandige' diëten: het hypocalorisch dieet en het proteïnedieet. Een stand van zaken samen...

Vetten: kwantiteit en kwaliteit! Geüpdatet op 13/11/2007 - 00h00

Als men over een evenwichtige voeding praat, dan gaat het vaak in de eerste plaats om het 'beperken van vetten'. De hoeveelheid is inderdaad belangrijk, maar nog belangrijker is dat vetten niet helemaal van het menu geschrapt worden en dat de toevoer...

Meer artikels