PUBLICITÉ

Verliefdheid: resultaat van het toeval?

Gepubliceerd door Psychonet Production op 29/10/2002 - 00h00
-A +A

Een blik, een glimlach... en u bent ineens verliefd... Een donderslag bij heldere hemel... Verliefdheid is magisch en mysterieus. Maar is verliefdheid werkelijk iets irrationeels?

PUB

Anatomie van de verliefdheid...

Verliefdheid is een onmiddellijke lichamelijke aantrekkingskracht. Het verlangen kan worden opgewekt door een nek, het haar, een blik, een houding,... maar niet eender welke! Het element dat ons doet bezwijken, vertoont waarschijnlijk een lichamelijk detail dat ons beroert zonder dat we ons daarvan bewust zijn: een hoekige kaak, zoals die van onze vader, de blauwe ogen van het vriendinnetje toen we 15 jaar oud waren...We kunnen ons ook “aangesproken” voelen door niet-verbale taal (de houding en gebaren). Sommige mensen die zich goed voelen in hun vel of verschrikkelijk verleidelijk zijn, behagen vrijwel iedereen.

Behoefte aan een ideale liefde

Het uiterlijk kan op zich vlinders in de buik veroorzaken. Die eerste fase in een relatie wordt door psychologen de “narcistische liefdesfase" genoemd. Ze herkent de ander niet. De ander dient voor ons enkel als “substraat” van een mooie geschiedenis. "Passionele liefde" speelt zich af in een lege ruimte waar de minnaars niet bestaan, legt de Italiaanse psycholoog Francesco Alberoni* uit. Het verlangen prikkelt plots de fantasieën. In één enkele nacht denken we alles te kunnen realiseren waar we wegens onze gebreken heimelijk naar verlangen. Tijdens die narcistische fase zien we in de ogen van de ander een soort spiegel die een positief beeld van onszelf toont. Als de verliefdheid toeslaat, “waant men zich in een film”, men droomt van een perfecte en gepassioneerde liefdesgeschiedenis. Een “geschiedenis” die des te rijker is naarmate de dagelijkse werkelijkheid minder voldoening geeft. Maar op een dag zal de werkelijkheid weer haar rechten opeisen, de fantasieën zullen niet meer volstaan, en onze uitverkorene zal minder perfect blijken dan eerst gedacht. En op dat ogenblik kan een echt liefdesverhaal beginnen...(*) In zijn boek “Le choc amoureux” bij Uitgeverij Pocket.

Gepubliceerd door Psychonet Production op 29/10/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn z...

Meer artikels