Verlegenheid: een domper op affectieve relaties?

Geüpdatet door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 08/01/2013 - 10h56
-A +A

PUB

Contact met anderen aanknopen

Verlegenheidleidt gemakkelijk tot eenzaamheid en dat brengt de persoon in moeilijke situaties die zijn gebrek aan zelfvertrouwen alleen maar zullen bevestigen.Eerste vereiste: contacten met de buitenwereld aanknopen, "bijv. door naar een huwelijksbureau te gaan ofspecifieke websites te raadplegen, suggereert de psychiater.

Op die manier kan men eerst een virtuele band met een partner aanknopen zodat men zich zekerder gaat voelen van zichzelf. En als men de andere al een beetje kent, kan men eraan werken om hem of haar persoonlijk te ontmoeten".

Als men complexen over zijn lichaam heeft, kan men ook proberen "iets te doen" aan het voorkomen (andere kleren, ander kapsel, lichaamsverzorging, enz.). Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het analyseren en het verbeteren van het voorkomen.

"Zangoefeningen voor een spiegel zijn interessant: zo kan men zich uiten, meer zelfvertrouwen krijgen en zijn expressie controleren", onderstreept de psychiater.

Ziekelijke verlegenheid

Ziekelijke verlegenheid kan men echter moeilijk alleen oplossen. Karine Peltier raadt verschillende behandelingen aan, vooral groepstherapieën.

"Men kan bijv. meedoen aan een gedragtherapie waarbij men in rollenspelen leert hoe men zijn schrik kan overwinnen als men iemand benadert, als men door iemand wordt benaderd of als men een affectieve relatie wil aanknopen. Kunst alstherapievorm is een andere mogelijkheid: via het toneelspel kan de patiënt een ontmoeting in scène brengen..."

Het doel: meer zelfvertrouwen krijgen en de kans op een relatie niet meer laten schieten.

Initialement publié par Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist le 24/06/2002 - 00h00 et mis à jour par Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist le 08/01/2013 - 10h56

Stéphanie Griguer, Psychonet Production.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB