PUBLICITÉ

De verkrachtingsdrug

Gepubliceerd op 27/01/2004 - 00h00
-A +A

GHB (gamma-hydroxy-butyraat), ook wel de fameuze "verkrachtingsdrug" genoemd, werd aanvankelijk gebruikt voor algemene verdoving, maar wordt vandaag helaas vaak aangewend voor criminele doeleinden. Het gaat om een geur- en kleurloze substantie die de dader makkelijk in het glas van zijn slachtoffer kan doen zonder dat de persoon in kwestie iets merkt.

PUB

Deze illegale drug werd in 1961 gesynthetiseerd door prof. Laborit en is vandaag populair op technofuiven en in nachtclubs. Ze houdt echter reële gevaren in: verlies van de reflexen, euforie, misselijkheid en geheugenverlies. We weten vandaag dat deze drug een effect heeft op de opwindings- en remmingsbalans van de neuronen in sommige hersendelen. Zo wordt een opgewonden persoon rustiger als hij GHB neemt, terwijl een angstig persoon zijn remmingen verliest.

GHB vergemakkelijkt verkrachting of seksueel misbruik als ze discreet in het glas van het slachtoffer gedaan wordt. Erger nog: het slachtoffer herinnert zich nadien nog weinig of niets van het tragische gebeuren. Mettertijd kan de herinnering terugkeren, soms in de vorm van een flash.

Het is moeilijk om precies te weten hoeveel verkrachtingen er tot nog toe gebeurd zijn met behulp van GHB. In Frankrijk werden tussen 1999 en 2001 143 gevallen geregistreerd.

Met of zonder geheugen: wat te doen?

Ook al herinnert het slachtoffer zich niets meer van de feiten, toch zijn sommige tekens soms zeer duidelijk: gescheurde kleren, kneuzingen, bloedsporen, … Zelfs als u drugs hebt genomen, te veel alcohol hebt gedronken of alleen bent uitgegaan, blijft agressie strafbaar. Vraag hulp. Er bestaan instellingen en verenigingen die begeleiding bieden en het slachtoffer aanmoedigen om een klacht in te dienen. Dat is een uiterst moeilijke maar noodzakelijke stap, want de onderzoeken door een arts-deskundige zullen in aanmerking genomen worden als bewijs. Vergeet ook niet dat GHB slechts enkele dagen in het bloed blijft.

Wees op uw hoede: aanvaard nooit een glas van een onbekende of iemand die u niet vertrouwt, en hou uw glas altijd in de hand.

Gepubliceerd op 27/01/2004 - 00h00 Forensic J., Sciences, 47 (5) : 1101-7, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: de voorkeur van de Belgen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Zopas werd het Belgian National Report on Drugs 2001, een rapport van het Instituut voor Volksgezondheid over drugs, gepubliceerd. De situatie wordt alsmaar onrustwekkender: het gebruik van illegale drugs blijkt alsmaar toe te nemen.

Rusland: Hiv-1 bemoeilijkt strijd tegen tuberculose Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

De snelle verspreiding van hiv-1 infecties in Rusland heeft ernstige negatieve gevolgen voor de pogingen om de tuberculose-epidemie in de voormalige Sovjetunie onder controle te houden. Dat meldt Eurosurveillance Weekly (nr. 45 van 8 november 2001).

Epilepsie en sport gaan wél samen! Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h32

Na jarenlang 'in de ban' te zijn geslagen, wordt sporten vandaag weer toegestaan aan ongeveer 60 % van alle epilepsiepatiënten. Zelfs op hoog niveau.

Meer artikels