PUBLICITÉ

Verkoudheid? Allergie? Verzorg uw neus!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 09h44
-A +A

Als we last hebben van een lopende neus, hebben we rinitis. Rinitis kan te wijten zijn aan een allergie (allergische rinitis) of aan een virus (verkoudheid), maar in beide gevallen is het resultaat hetzelfde: we moeten tientallen keren per dag onze neus snuiten, en daar ziet de neus natuurlijk van af. Hoe kunnen we hem verzorgen?

PUB

Verkoudheid, rinitis, allergie: SOS huid!

Als we verkouden zijn en onze neus loopt, moeten we hem wel snuiten. Maar de wrijving van de zakdoek met de huid, gecombineerd met het vochtige slijm uit de neus en (eventueel) de koude lucht, is slecht voor de huid. Het resultaat: de huid wordt rood, droog, prikt… en vraagt erom om verzorgd te worden!

Het belangrijkste is dat u de huid goed hydrateert. De meeste hydraterende crèmes doen dat prima, maar kies bij voorkeur heel zachte crèmes. Een geïrriteerde huid is namelijk nog gevoeliger dan anders. Parfums en actieve cosmetica (antirimpelcrèmes, liftende crèmes, enz.) kunt u nu beter laten.

Een heel goed hulpmiddeltje is vaseline, een neutrale sterk hydraterende crème. Dit product hydrateert de huid niet alleen, maar beschermt de neus ook tegen de wrijving veroorzaakt door de zakdoek. Er bestaan ook crèmes met actieve stoffen die de wondheling versnellen en infecties voorkomen; apotheken verkopen diverse merken. Jammer genoeg hebben alle crèmes gemeen dat ze op de huid een vette film achterlaten en dat valt soms op. gebruik daarom overdag beter een lichter product en/of gebruik de vettere crème alleen als u thuis bent.

De slijmvliezen van de neus kalmeren

Ook het slijmvlies dat de binnenwand van de neus bedekt, heeft bij een lopende neus zorg nodig. Want ook het slijmvlies raakt geïrriteerd door het slijm dat wordt geproduceerd en door de ontsteking die met rinitis gepaard gaat. En hoe sterker het slijmvlies geïrriteerd is, hoe meer vocht het gaat afscheiden. Zo komt u in een vicieuze cirkel terecht.

U kunt dat voorkomen met een speciale crème die u in de neus moet aanbrengen. Deze crèmes hydrateren goed en bevatten ook actieve stoffen die het slijmvlies kalmeren en herstellen.

Ook vaseline kan op het slijmvlies - in de neus dus - worden aangebracht. Dat is wel niet het geval voor alle hydraterende crèmes; lees dus altijd goed de bijsluiter!

Een ander nuttig hulpmiddel zijn neussprays op basis van zeewater of fysiologisch serum. Sommige sprays bevatten ook actieve stoffen die de slijmvliezen kalmeren.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 09h44

Met dank aan Charlotte Verrue, Pharmaceutical Care Manager bij Multipharma, voor haar medewerking aan dit artikel.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bent u vertrouwd met serums? Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Serums zijn al enkele jaren de trendy textuur. Bijna alle productgamma’s bieden ze tegenwoordig aan. Ze bestrijden de verouderingssymptomen, maar er is meer. Hoe goed kent u de serums? En weet u hoe u ze moet aanbrengen?

Astma en allergische rinitis: geen aangename combinatie Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

De cijfers spreken voor zich: van de 700.000 astmapatiënten die ons land telt, zijn er 500.000 die eveneens lijden aan allergische rinitis . Je kunt dus stellen dat 70% van de astmapatiënten ook last heeft van allergische rinitis . Bovendien heeft 73...

Meer artikels