PUBLICITÉ

Verhoogde bloeddruk en snurken gaan hand in hand

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/06/2014 - 11h07
-A +A

Indien u ondanks een behandeling nog last hebt van hoge bloeddruk, dan is het mogelijk dat u ook lijdt aan het slaapapneusyndroom.

Verhoogde bloeddruk en slaapapneu zijn inderdaad aan elkaar gerelateerde aandoeningen.

Beide moeten tijdig opgespoord worden om de behandeling te verbeteren en om de cardiovasculaire risico's te beperken.

PUB

Wat is het slaapapneusyndroom?

Het slaapapneusyndroom is een aandoening waarbij de patiënt tijdens zijn slaap regelmatig even stopt met ademen.

De patiënt is zich daar meestal niet van bewust omdat hij tijdens die korte periodes niet echt wakker wordt. Naargelang het aantal ademstilstanden tijdens de nachtrust, wordt de herstellende en verkwikkende slaap wel een aantal keren onderbroken zodat de patiënt 's morgens de indruk heeft dat hij te weinig geslapen heeft. Daardoor treedt overdag een algemeen vermoeidheidsgevoel op.

Een ander gevolg van het slaapapneusyndroom is dat het de cardiovasculaire risico's, onder andere verhoogde bloeddruk, doet toenemen.

 

Hoe weet u of u lijdt aan het slaapapneusyndroom?

Omdat de patiënt niet wakker wordt tijdens de ademstilstanden, is het de partner die daarvan getuige is. Een andere aanwijzing dat iemand lijdt aan het slaapapneusyndroom is een overdreven en onverklaarde vermoeidheid en een slaperig gevoel overdag. Bovendien gaat het slaapapneusyndroom meestal gepaard met gesnurk. Na elke ademstilstand, komt de ademhaling nogal luidruchtig opnieuw op gang, wat een soort gesnurk met zich meebrengt. Ook in dit geval is de partner het best geplaatst om het fenomeen te bevestigen.
Ten slotte is een verhoogde bloeddruk die resistent is aan de gekregen behandeling nog een aanwijzing van het slaapapneusyndroom.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 02/02/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/06/2014 - 11h07

"Le Quotidien du médecin", 16 januari 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoge bloeddruk: opgelet voor slaapapneu! Gepubliceerd op 08/06/2016 - 12h38

Hypertensie en slaapapneu : twee sterk verspreide ziektes die soms weinig symptomen geven en vaak samenhangen. Die combinatie vormt een gevaar voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat ze worden opgespoord!

Slaapapneu: snurkende chauffeurs remmen minder snel Geüpdatet op 14/11/2006 - 00h00

Slaapapneu , een aandoening waarbij de patiënt tijdens zijn slaap af en toe gedurende korte tijd stopt met ademen, komt vaker voor bij mensen die snurken. Uit een studie blijkt nu dat het syndroom de reactietijd aan het stuur vergroot en de waakzaamh...

Slaapapneu: wat is het? Wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h48

Het slaapapneusyndroom wordt gekenmerkt door regelmatige adempauzes 's nachts. Het slaapapneusyndroom wordt veroorzaakt door het inzakken van de bovenste luchtwegen, wat leidt tot een progressieve verstikking tot de patiënt er wakker van wordt. De sl...

Slaapapneu: ook bij kinderen! Geüpdatet op 21/12/2016 - 09h41

Een kind dat elke nacht snurkt , is niet normaal. De kans bestaat dat het dan lijdt aan het slaapapneusyndroom . Dat kan negatieve gevolgen hebben voor zijn ontwikkeling. Dr. Madiha Ellaffi is pneumoloog en allergoloog in Albi (in Frankrijk) en gespe...

Meer artikels