PUBLICITÉ

Vergroot risico op ondervoeding bij ziekte van Alzheimer

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/03/2009 - 00h00
-A +A

De ziekte van Alzheimer tast zoals bekend het geheugen aan. Mensen met deze aandoening vergeten daardoor soms dat ze nog niet gegeten hebben of zelfs hoe ze moeten eten. Maar dat is niet de enige factor die het risico op ondervoeding bij Alzheimerpatiënten vergroot.

PUB

Veel Alzheimerpatiënten zijn ondervoed


30 tot 40% van de mensen met de ziekte van Alzheimer is ondervoed. Het falende geheugen is een van de factoren die het risico op ondervoeding doen toenemen, maar het is lang niet de enige factor. Door de problemen met kauwen is de textuur van het aangeboden voedsel vaak onaangepast.
Heel wat geneesmiddelen hebben als bijwerking dat ze de smaak veranderen. Als reactie op een oorspronkelijk overgewicht volgen patiënten vaak onaangepaste diëten. Hetzelfde geldt voor diabetes van het type 2. Het aantal opgenomen calorieën ligt bij bejaarden vaak te laag. Ze eten minder vlees, waardoor ze vaak te weinig eiwitten binnenkrijgen.
Alzheimerpatiënten kampen vaak met echte depressies of neerslachtigheid en lijden vaak ook aan anorexia. Het rondzwerven verhoogt het calorieverbruik aanzienlijk.

Hoe omgaan met ondervoeding?


Om verbetering in de situatie te krijgen moeten eerst en vooral de bijgaande pathologieën behandeld worden die ondervoeding in de hand werken: diabetes, anorexia, depressie, enz. Andere factoren moeten verbeterd worden, zoals de textuur van het voedsel, de smaak, het opdelen van de maaltijden
Het is een mythe dat oudere mensen een dieet tegen diabetes zouden moeten volgen zonder suiker, of een vermageringsdieet zonder vetten. Die opvatting moet dringend worden bijgesteld.
Probeer een evenwichtige voeding aan te reiken (compenseer bijvoorbeeld de verminderde vleesopname door melkproducten zoals kaas, melk of yoghurt). Hou daarbij ook rekening met de voorkeuren en de gewoonten van de persoon in kwestie.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 30/03/2009 - 00h00 Persbericht van de Franse vereniging voor diëtisten en voedingsdeskundigen, 10 maart 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Anorexia bij pubers: hoe te herkennen? Gepubliceerd op 13/03/2012 - 10h45

Let uw dochter constant op wat ze eet en maakt u zich zorgen? Wees gerust, een dieet op zich wijst nog niet op anorexia . Maar een dieet in combinatie met andere signalen moet bij u wel een rood lichtje doen branden.

Ziekte van Alzheimer: test uw kennis Geüpdatet op 14/01/2014 - 10h23

In België zijn er 85.000 personen met de ziekte van Alzheimer. Het aantal gevallen van dementie ligt nog twee keer hoger: dementie treft 9,3 % van alle bejaarden. Wat weet u precies over deze ziekte? Test uzelf via 10 vragen.

Meer artikels