PUBLICITÉ

Vergiftigingen bij honden en katten

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/12/2004 - 00h00
-A +A

Onze geliefde viervoeters kunnen niet altijd onderscheid maken tussen gezond en schadelijk voedsel! Soms zijn ze zo uitgehongerd of nieuwsgierig dat ze aan alles likken of knabbelen wat onder hun poten komt. Bepaalde producten houden echter bijzonder onaangename verrassingen in!

PUB

Belangrijkste toxische stoffen voor honden en katten

Huishoudproducten Sommige verven zijn toxisch, onder meer verven die lood bevatten. Lood veroorzaakt namelijk zenuw- en spijsverteringsstoornissen en bloedarmoede. Loodvergiftiging ontstaat meestal als honden aan stukken opgedroogde verf knabbelen die loskomen van de muur. Schoonmaakproducten zijn corrosief voor het spijsverteringskanaal en de huid. 's Winters zijn we soms verplicht om antivries (ethyleenglycol) te gebruiken, maar het probleem is dat honden dol zijn op dit zoete product. Eén à vier uur na inname is het dier dronken, krijgt het ademhalingsproblemen en raakt het uitgedroogd. Binnen vier à zes uur kan de dood intreden. Als het dier het overleeft, krijgt het nierletsels die na enkele dagen of weken tot de dood kunnen leiden.

ChocoladeChocolade bevat een stof, theobromine genoemd. Ze stimuleert het maagzuur bij de hond en kan maagzweren veroorzaken die zich uiten in diarree en braken. Wordt ze opgenomen door het lichaam, dan verhoogt ze de hartslag en is het probleem nog erger. Ze versnelt ook de ademhalingsfrequentie en veroorzaakt onwillekeurige spiercontracties die tot epilepsieachtige aanvallen kunnen leiden. De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid en het soort chocolade dat de hond heeft gegeten (zwarte chocolade bevat meer theobromine en is dus toxischer). Honden met een korte snoet (mopshond, shi-tzu) zouden gevoeliger zijn voor dit soort vergiftiging.

GeneesmiddelenAlle geneesmiddelen zijn toxisch als ze in te hoge dosissen gebruikt worden. Sommige medicijnen voor honden zijn toxisch voor katten en omgekeerd. Penicilline, een antibioticum dat vaak wordt toegediend aan honden en katten, is dan weer dodelijk voor konijnen. Bovendien kunnen dezelfde geneesmiddelen binnen eenzelfde soort voor het ene ras wél toxisch zijn en voor het andere dan weer niet. Zo is ivermectine, een antiparasiticum dat vaak toegediend wordt aan honden, toxisch voor collies.

SierplantenInname van sierplanten is zelden dodelijk. Ze veroorzaken meestal irritatie van het spijsverteringsstelsel, met braken en diarree. "Diffenbachia", "arum" en "philodendron" veroorzaken nierkristallen, met urineerproblemen tot gevolg. Ze irriteren ook de slijmvliezen (mond, ogen, spijsverterings- en ademhalingsstelsel). Het dier kan ook krampen krijgen door spiercontracties. Sommige planten in onze tuinen zijn ook giftig voor honden en katten. Vooral dan lelietjes-van-dalen, narcissen, cyclamen, anemonen en brem.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 08/12/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vergif en viervoeters Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Huisdieren zijn zich niet bewust van de gevaren van producten die in en om het huis gebruikt worden. De kans op vergiftiging is dan ook reëel.

Meer artikels