PUBLICITÉ

Verbruik morning-afterpil de hoogte in

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 06/01/2003 - 00h00
-A +A

In antwoord op een interpellatie van senator Iris Van Ries gaf federaal minister van Volksgezondheid Jef Tavernier te kennen dat de verkoop van de morning-afterpil sterk gestegen is.

PUB

Sinds anderhalf jaar is de morning-afterpil (Norlevo) vrij verkrijgbaar in de apotheken zonder doktersvoorschrift. Uit de cijfers blijkt dat in 2002 ongeveer 85.000 vrouwen deze pil kochten. Dat komt neer op een verkoop van 230 doosjes per dag in het afgelopen jaar! Dat is driemaal meer dan in 2001, toen deze pil nog gedurende een gedeelte van het jaar enkel op doktersvoorschrift verkrijgbaar was. Maandelijks gingen er dus zowat 7.500 doosjes over de toonbank en dit cijfer vertoont een regelmatige stijging met 200 tot 300 stuks per maand.

Teveel ongewenste zwangerschappen

We willen eraan herinneren dat het hier niet gaat om een abortus in de strikte zin van het woord, vermits het mogelijk bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder kan innestelen. Zonder deze innesteling kan het embryo zich niet ontwikkelen.Volgens de cijfers uit Amerika kunnen in de Verenigde Staten 11.000 abortussen per jaar vermeden worden door de vrije verkoop van deze pil. Voor Europa zijn er alleen cijfers uit Engeland beschikbaar. Die geven aan dat het aantal abortussen bij jongeren gestadig toeneemt. In dit verband dient wel opgemerkt dat er nog altijd een flinke brok magie zit in wat Engelse meisjes over seksualiteit en contraceptie weten. Zo geloven velen daar nog altijd in de fabel dat men na onveilige seksuele betrekkingen een zwangerschap kan voorkomen door op telefoonboeken te gaan zitten. Het probleem is daar zo acuut dat de regering Blair zichzelf 10 jaar gegeven heeft om de 90.000 zwangerschappen bij de tienermeisjes in hun land met de helft terug te dringen! Bij omzetting van deze cijfers naar ons land zouden volgens de centra voor levens- en gezinsvragen ongeveer 1% van alle zwangerschappen tienerzwangerschappen zijn.

De juiste reflexen reactiveren

Feit is dat adolescenten op alsmaar jongere leeftijd hun eerste seksuele betrekkingen hebben en dat daarbij dikwijls onveilig gevrijd wordt (zonder anticonceptiemethode of condoom). De generatie die nu met haar seksleven begint, heeft nooit een wereld zonder aids gekend. Dat maakt dat ze deze ziekte en automatisch ook de andere seksueel overdraagbare aandoeningen maar al te vaak gaat bagatelliseren.De doeltreffendheid van Norlevo hoeft niet meer aangetoond te worden: bij inname van het geneesmiddel binnen de 24 uur na de betrekkingen wordt 95% van de zwangerschappen vermeden. Volgens sommige studies zou het zelfs tot 5 dagen na de betrekkingen effectief zijn, maar dan wel in mindere mate. Het is dus een voortreffelijk middel tegen ongewenste zwangerschappen. Aan de andere kant echter biedt het niet de minste bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids, hepatitis B of een Chlamydia-infectie.

Er moet dus dringend opnieuw werk gemaakt worden van de sensibilisatie- en voorlichtingscampagnes over seksuele betrekkingen. In onze samenleving waar seksualiteit alomtegenwoordig is, geeft het geen pas om ze te laten verstoffen. Senator Van Ries spreekt in dit opzicht van een "globaal contraceptief plan".
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 06/01/2003 - 00h00 Vragen van de Senaat De morning-afterpil (Planning familial) CGSO Trefpunt
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De morning-afterpil, hoe werkt dat? Gepubliceerd op 09/01/2012 - 15h58

De morning-afterpil mag 's slechts uitzonderlijk worden gebruikt en is niet steeds efficiënt, maar hoe eerder men ze inneemt, hoe groter de kans op succes... Geslachtsgemeenschap zonder enige bescherming, verkeerd gebruik van het condoom (opgelet voo...

Wanneer moet u een beroep doen op de morning-afterpil? Gepubliceerd op 18/01/2011 - 12h29

De morning-afterpil is een anticonceptiemiddel dat gebruikt wordt na een seksueel contact dat zou kunnen leiden tot een (ongewenste) zwangerschap. Deze pil wordt bij voorkeur meteen na het vrijen genomen. Op deze manier wordt de zwangerschap meteen b...

Zes vragen over de morning-afterpil Gepubliceerd op 28/11/2011 - 15h49

Weet u alles wat u moet weten over de morning-afterpil of de zogenaamde noodpil? Op een ochtend dat de angst u plots naar de keel grijpt, is ze een kostbare hulp. Maar ze moet wel juist worden gebruikt om doeltreffend te zijn.

Meer artikels