PUBLICITÉ

Verband tussen vetrijke voeding en de kans op kanker verduidelijkt

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/04/2012 - 11h36
-A +A

Onderzoekers hebben het mechanisme ontdekt dat bij een te vetrijke voeding de kans op darmkanker doet stijgen.

PUB

Link tussen vetrijke voeding en verhoogde kans op kanker

Dat te vetrijk eten de kans op kanker vergroot, was al langer bekend. Het onderliggende biologische mechanisme was dat nog niet.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu die leemte ingevuld. Vetrijke eetwaren beïnvloeden namelijk de activiteit van de genen die betrokken zijn bij de productie van insuline. Een te vetrijke voeding zou zo leiden tot een overmatige productie van insuline, en kankercellen floreren in een insulinerijke omgeving. Het hormoon insuline stimuleert namelijk de groei van tumoren. 

Minder vet eten verlaagt dus het risico op kanker omdat er geen kankerbevorderend milieu tot stand komt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 19/04/2012 - 11h36

M. Silviera et coll., « Kanker Prevention Research », publicatie op internet, 1 februari 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zittend leven: het buikvet neemt al na twee weken toe Gepubliceerd op 07/04/2015 - 16h56

Dat weinig bewegen een negatieve impact heeft op onze gezondheid hoeft niet meer bewezen te worden. Maar wist u dat enkele weken zonder sport al zicht- en meetbare veranderingen in ons lichaam teweegbrengen? Het buikvet neemt bijvoorbeeld al na twee...

Gezonder eten om diabetes te voorkomen Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h31

De voeding speelt een belangrijke rol in het optreden van type 2 diabetes . Een Westerse voeding rijk aan dierlijke vetten en suikers werkt het optreden van diabetes in de hand. Een mediterrane voeding (met veel fruit, groenten en vis) verlaagt het r...

Meer artikels