PUBLICITÉ

Verandert een besnijdenis het seksleven?

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 10/04/2013 - 10h17
-A +A

Een besnijdenis is een operatie waarbij de voorhuid van de penis wordt weggehaald. Daarmee wordt een zone geraakt die op seksueel en zintuiglijk vlak heel gevoelig is.

Hoe beïnvloedt een besnijdenis het seksleven?

PUB

Besnijdenissen worden vaak op heel jonge leeftijd uitgevoerd

Een besnijdenis wordt vaak uitgevoerd om religieuze overwegingen - meestal in de week na de geboorte, soms ook later, maar altijd voor het tiende levensjaar. Het is dus duidelijk onmogelijk om een man die op zo’n jonge leeftijd besneden wordt te vragen of hij enige invloed van de ingreep op zijn seksleven heeft ervaren.

Die vraag kan wel worden voorgelegd aan mannen die pas besneden zijn nadat ze seksueel actief geworden zijn. Jammer genoeg zijn de antwoorden niet altijd bevredigend, omdat mannen die op volwassen leeftijd besneden worden dat vaak laten doen omdat ze problemen hebben zoals fimosis of een te strakke voorhuid. Ze hebben dus al vaak voor de besnijdenis hinder ondervonden in hun seksleven.

Besnijdenis en masturbatie

Studies die zijn uitgevoerd bij mannen die besneden zijn nadat ze seksueel actief geworden zijn, geven een idee van de veranderingen die een besnijdenis meebrengen.

Mannen die besneden zijn, masturberen niet op dezelfde manier als mannen die niet besneden zijn.

Mannen die niet besneden zijn, gebruiken hun voorhuid als een soort koker die ze over de eikel schuiven. Die handeling wordt onmogelijk bij mannen die besneden zijn. Zij moeten gebruik maken van wrijving. Een glijmiddel moet dan vaak voorkomen dat het "droog" wrijven pijn veroorzaakt.

Een studie bij 377 volwassen mannen toont aan dat in 48% van de gevallen het genot bij het masturberen na een besnijdenis minder is. Bij 8% van de mannen zou het net groter worden.
Mannen die niet besneden zijn, masturberen ook vaker.#E#
 

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 10/04/2013 - 10h17

Kim, D. and Pang, M.-G. (2007), The effect of male circumcision on sexuality. BJU International, 99: 619–622.
Fink KSCarson CCDeVellis RFAdult circumcision outcomes study: effect on erectile function, penile sensitivity, sexual activity and satisfactionJ Urol 200216721136.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over besnijdenis? Geüpdatet op 01/10/2004 - 00h00

Besnijdenis is een zeer intiem onderwerp! Allereerst omdat ze te maken heeft met de geslachtsorganen en met seksualiteit. Ze heeft echter ook religieuze connotaties. En aangezien het bovendien om mannen gaat, wordt er heel weinig over gesproken. Inde...

Meer artikels