PUBLICITÉ

Verandering aanvaarden na een heelkundige interventie

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/11/2005 - 00h00
-A +A

Een chirurgische ingreep veroorzaakt vaak een verandering die moeilijk te aanvaarden is, zelfs al was de ingreep goed of heel goed geslaagd. Ook als men weet dat de ingreep noodzakelijk was en goed voor de gezondheid, dan nog is er het instinct dat zegt dat het tijd vergt om een lichamelijke verandering te aanvaarden.

PUB

Een ingrijpende lichamelijke verandering is vaak moeilijk te aanvaarden. Het is niet meer dan normaal dat het sereen accepteren van die verandering behoorlijk wat tijd in beslag neemt. We zijn namelijk gewend aan een bepaald zelfbeeld en het kan pijnlijk zijn als dat beeld overhoop gehaald wordt.Als een chirurgische ingreep van levensbelang is, stelt men zich niet al te veel vragen. Blijven leven is dan de prioriteit. Maar als men een heelkundige ingreep laat uitvoeren voor myopie of om esthetische redenen, dan moet men de tijd nemen om te overwegen of het de moeite waard is. Het gaat dan immers om een luxeoperatie. En eigen reacties zijn nu eenmaal moeilijk te voorspellen. Ons lichaam mag dan al niet perfect zijn, maar het is precieus en we hebben er mee leren leven, we zijn er aan gewend. In geval van een onvermijdelijke, brutale verandering, kan hulp nodig zijn om die wijzigingen te aanvaarden om zich minder raar en lachwekkend te voelen. Dat is niet meer dan normaal. Als men zich bewust is van die moeilijkheden dan denkt men misschien ook iets langer na over een ingreep die niet noodzakelijk is, maar die het welzijn in gevaar kan brengen.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Beter leven met kanker door sofrologie Geüpdatet op 19/01/2016 - 12h18

Bij kanker is de behandeling met chemotherapie in de meeste gevallen zwaar, langdurig en vermoeiend. Het zijn allemaal beangstigende situaties en bronnen van stress waar sofrologie beterschap kan brengen. Sommige afdelingen oncologie bieden tegenwoor...

Sporten kan hoge bloeddruk omlaaghalen Gepubliceerd op 19/03/2013 - 14h23

Sport kan preventief, maar ook curatief, helpen bij een te hoge bloeddruk. Maar om welke soort sport gaat het dan precies? Deze tips kunnen u helpen om de beste sport te kiezen, en ze op de juiste manier te beoefenen.

Een hersenstimulator voor Parkinsonpatiënten Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Deze techniek doet bijna alle symptomen van de ziekte van Parkinson verdwijnen. Daarbij wordt in de hersenen van de patiënt een reeks elektroden ingeplant die verbonden worden met een elektriciteitsgenerator, net als bij een hartstimulator (pacemaker...

Meer artikels