PUBLICITÉ

Venkel: de plant met het zuiders accentje die uw spijsvertering verzacht

Gepubliceerd door Carole Equeter, gezondheidsjournaliste op 04/04/2014 - 16h25
-A +A

De geur doet denken aan het getjilp van krekels en aan pastis. Maar venkel verdient ook een plekje in onze thuisapotheek door zijn brede werking op het spijsverteringsstelsel.

Ontdek hoe u de plant kunt gebruiken en maak er uw bondgenoot van in de strijd tegen moeilijk verteerbare maaltijden, een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn.

PUB

Venkel: een groente met een zuiders tintje die uw verteringssysteem ontlast

Venkel, een plant, een groente

Venkel is een aromatische plant uit het Middellandsezeegebied (zuiden van Frankrijk, Italië, Spanje), waarvan de bol wordt gegeten als groente en de zaadjes als specerij worden gebruikt.

Venkel, als het rommelt

Venkel, en dan vooral  knolvenkel (Foeniculum vulgare var. dulce), wordt alom gewaardeerd om zijn heilzame effecten op de spijsvertering in het algemeen. De plant stimuleert de vertering bij opgeblazen gevoel, aërofagie (lucht oprispen), krampen, darmpijn en kolieken.

Het zijn altijd de vruchten, de zaden dus, die om hun geneeskrachtige eigenschappen worden gebruikt. Ze worden verwerkt tot capsules, kruidenthees of etherische oliën. Het is in die zaden dat de actieve bestanddelen (anethol is met 80% het belangrijkste) van venkel zitten en die er de typische geur aan geven.

Grootmoedersmiddeltje of bewezen effect?

Het gebruik van venkel is verspreid geraakt door de getuigenissen van gebruikers en de mening van experts. Daar komen nu nog de positieve resultaten uit klinische en farmacologische studies bij. Om die redenen erkent het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) nu ook het gebruik ervan voor lichte en spasmodische maag- en darmklachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Gepubliceerd door Carole Equeter, gezondheidsjournaliste op 04/04/2014 - 16h25

Précis de phytothérapie, Éditions Alpen (2010) ; Ma bible des huiles essentielles, Danièle Festy, Leduc.S Éditions (2012) ; Assessment report on Foeniculum vulgare Miller, Agence Européenne des Médicaments (2008).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Welke planten helpen tegen pijnlijke maandstonden? Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h43

Pijnlijke maandstonden - dysmenorroe met de medische term - is een veel voorkomend verschijnsel vóór en/of tijdens de maandstonden en veroorzaken pijn in de onderbuik. Welke planten kunnen verlichting brengen voor al die vrouwen die er tijdens de men...

Pompoenen: in pole position in uw menu’s! Gepubliceerd op 30/10/2017 - 12h33

We kunnen er niet omheen: het pompoenseizoen is begonnen. De hele herfst en winter kunt u ze op het menu zetten en zo profiteren van de vele gezondheidstroeven van deze groente.

Meer artikels