PUBLICITÉ

Veneuze insufficiëntie: steun gevraagd

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 12/09/2006 - 00h00
-A +A

Zware benen, spataderen, krampen in bed en oedemen wijzen op problemen met de terugkeer van het veneus bloed. Wanneer het bloed in de voeten beland, ondervindt het moeilijkheden om weer terug te stromen naar het hart. Bij veneuze insufficiëntie of andere veneuze aandoeningen, wordt vaak een beroep gedaan op compressietherapie. Maar wat moet je nu precies weten over steunkousen en verbanden?

PUB

Veneuze aandoeningen: een derde van de bevolking heeft ermee te maken

Meer dan drie miljoen Belgen kampen met veneuze insufficiëntie. Naast een chirurgische ingreep die voorbehouden is voor de meest zware gevallen, bestaat de behandeling van veneuze aandoeningen uit twee remedies: een geneesmiddelenbehandeling en compressie. Compressie is overigens ook nuttig als het om preventie van veneuze aandoeningen gaat.

Wat is compressie?

Deze techniek maakt gebruik van steunkousen (korte of lange kousen, panty's, windels) die van 's morgens tot 's avonds gedragen moeten worden en die druk uitoefenen op de benen en de enkels. De druk is degressief vanaf de enkels. Bedoeling is de uitzetting van de aders te verminderen en de veneuze terugstroom te bevorderen wat resulteert in minder pijn, een minder zwaar gevoel in de benen en minder oedeem.

In functie van de druk die ze uitoefenen, zijn er vier soorten steunkousen die aangeraden worden bij verschillende veneuze aandoeningen.

  • Klasse 1: in geval van zware benen, beginnende spataderen en als preventie voor veneuze trombose op het vliegtuig.
  • Klasse 2: voor chronische en gematigde veneuze aandoeningen (flebectomie, zwangerschapsvarices, enz.).
  • Klasse 3: in geval van ernstige chronische veneuze aandoeningen (diepe veneuze trombose, lymfoedeem, enz.).
  • Klasse 4: voorbehouden voor geëvolueerde veneuze aandoeningen (ulcus, ernstig lymfoedeem, ernstig posttrombose syndroom, enz.).

    Maar het volstaat niet om de kousen aan te kopen, ze moeten ook daadwerkelijk gedragen worden en wel zoals het hoort! Mensen zeggen vaak dat de kousen niet goed zitten en dat het moeilijk is om ze aan te trekken, enz. Maar u moet kousen kopen die u perfect passen (in een speciaalzaak) en uw best doen om het dragen van de kousen vol te houden. Ze zijn doeltreffend, men noemt het niet voor niets steunkousen!
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Judith Lachterman, gezondheidsjournaliste op 12/09/2006 - 00h00 Egora.fr, 11 augustus 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Steunkousen gaan spataders tegen Geüpdatet op 31/05/2010 - 00h00

Er bestaan verscheidene therapieën en behandelingen om het verschijnen van nieuwe spataders af te remmen en zware benen te verlichten, zoals onder meer steunkousen. Een woordje uitleg.

Zware benen, pijn, spataders: hoe behandelen? Geüpdatet op 17/04/2007 - 00h00

Vanaf de eerste symptomen moeten zware benen, pijn, spataders of andere veneuze aandoeningen behandeld worden. Er zijn verschillende methoden om de pijn te verlichten, spataders te behandelen of te verhinderen dat het erger wordt.

Van zware benen tot veneuze zweren Geüpdatet op 05/10/2009 - 00h00

Heel veel mensen, en vooral vrouwen, hebben last van zware benen . Op zich is de aandoening niet ernstig, maar ze moet wel behandeld en opgevolgd worden, anders kunnen er complicaties optreden. Een van die complicaties is de veneuze zweer , beter bek...

O zo lichte benen... Geüpdatet op 31/08/2009 - 00h00

Lichte benen , de droom van zeer veel vrouwen die in min of meerdere mate last hebben van zware benen . Toch mogen we ons niet laten ontmoedigen: we beschikken inderdaad over een aantal middelen om de last te verlichten. Dit is onze strategie tegen z...

Meer artikels