PUBLICITÉ

Veneuze circulatie in de zomer: wat u zeker moet weten…

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 - 17h06
-A +A

Zware benen, pijn of een oncomfortabel gevoel in de onderste ledematen, gezwollen enkels, enz. Grote hitte en een loden zon maken ons het leven soms knap lastig. Dr. Jean-François Van Cleef is vaatarts en legt uit hoe dat komt. Hij weerlegt intussen ook enkele hardnekkige mythes.

PUB

Welke gevolgen hebben de zomerse warmte en de felle zon voor onze veneuze circulatie?

Dr. Van Cleef: «Het bloedvatenstelsel speelt een belangrijke rol in de regeling van onze lichaamswarmte, een beetje zoals zweten dat doet. Om ons lichaam op een temperatuur van 37 graden te houden, trekken de aders samen als het koud is (vaatvernauwing) en zetten ze uit als het warm is. Die vaatverwijdende reactie (de diameter van de bloedvaten vergroot dan) kan ons soms last bezorgen, maar dat gevoel is bij de ene mens erger dan bij de andere. Bij mensen met een efficiëntere zweetproductie (ze zweten makkelijker en raken daardoor meer lichaamsvocht kwijt via verdamping, waardoor hun inwendige lichaamstemperatuur zakt) zullen de aders minder uitzetten als het warm is. Vaatverwijding is een normaal fysiologisch aanpassingsmechanisme, waardoor de uitwisseling met de buitenlucht vergroot en het lichaam zo afkoelt. Het fenomeen heeft dan ook geen enkele negatieve weerslag op de gezondheid». 

Maken de hitte en de zon bestaande spataders erger?

Dr. Van Cleef: «Soms, maar niet vaak. Overdadige uitzetting van spataders veroorzaakt plaatselijk een vertraging van de bloedsomloop met een risico op trombose in de spatader. Bij zo’n trombose vormt er zich een bloedprop die de ader verstopt. Deze oppervlakkige trombose kan zich dan uitbreiden naar het dieper liggende aderstelsel met de grote, belangrijke aders. Dat kan flebitis of een longembolie veroorzaken.» 

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 - 17h06

Entretien avec le Dr Jean-François Van Cleef, médecin vasculaire, membre de la Société Française de Phlébologie et chef de service de médecine vasculaire de l'institut Arthur Vernes (Paris)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een ode aan het transpireren Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Veel mensen denken dat veel zweten bij inspanning op een gebrek aan fysieke conditie wijst. Welnu, ze slaan de plank volledig mis! Tekst en uitleg.

Zonnesteek: potentieel dodelijk! Gepubliceerd op 14/07/2016 - 11h55

‘s Zomers stijgt het kwik en ligt de gevreesde zonnesteek op de loer. Een zonnesteek kan fataal aflopen en moet dus met spoed worden behandeld. We kunnen het niet genoeg herhalen: blijf in de schaduw en zoek de koelte op als de temperatuur stijgt!

Katten en grote hitte Geüpdatet op 18/07/2006 - 00h00

Het is zomer! De zon en de warmte zijn er weer. Dat is leuk voor u en uw kat , die zich graag in de zon nestelt om van de heerlijke warmte te genieten. Maar als het kwik tot extreem hoge temperaturen stijgt, wordt de warmte een vijand van de kat !

Meer artikels