PUBLICITÉ

Veneuze circulatie in de zomer: wat u zeker moet weten…

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 - 17h06
-A +A

Zware benen, pijn of een oncomfortabel gevoel in de onderste ledematen, gezwollen enkels, enz. Grote hitte en een loden zon maken ons het leven soms knap lastig. Dr. Jean-François Van Cleef is vaatarts en legt uit hoe dat komt. Hij weerlegt intussen ook enkele hardnekkige mythes.

PUB

Welke gevolgen hebben de zomerse warmte en de felle zon voor onze veneuze circulatie?

Dr. Van Cleef: «Het bloedvatenstelsel speelt een belangrijke rol in de regeling van onze lichaamswarmte, een beetje zoals zweten dat doet. Om ons lichaam op een temperatuur van 37 graden te houden, trekken de aders samen als het koud is (vaatvernauwing) en zetten ze uit als het warm is. Die vaatverwijdende reactie (de diameter van de bloedvaten vergroot dan) kan ons soms last bezorgen, maar dat gevoel is bij de ene mens erger dan bij de andere. Bij mensen met een efficiëntere zweetproductie (ze zweten makkelijker en raken daardoor meer lichaamsvocht kwijt via verdamping, waardoor hun inwendige lichaamstemperatuur zakt) zullen de aders minder uitzetten als het warm is. Vaatverwijding is een normaal fysiologisch aanpassingsmechanisme, waardoor de uitwisseling met de buitenlucht vergroot en het lichaam zo afkoelt. Het fenomeen heeft dan ook geen enkele negatieve weerslag op de gezondheid». 

Maken de hitte en de zon bestaande spataders erger?

Dr. Van Cleef: «Soms, maar niet vaak. Overdadige uitzetting van spataders veroorzaakt plaatselijk een vertraging van de bloedsomloop met een risico op trombose in de spatader. Bij zo’n trombose vormt er zich een bloedprop die de ader verstopt. Deze oppervlakkige trombose kan zich dan uitbreiden naar het dieper liggende aderstelsel met de grote, belangrijke aders. Dat kan flebitis of een longembolie veroorzaken.» 

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 - 17h06

Entretien avec le Dr Jean-François Van Cleef, médecin vasculaire, membre de la Société Française de Phlébologie et chef de service de médecine vasculaire de l'institut Arthur Vernes (Paris)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ