PUBLICITÉ

Veiligheid in en om het huis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/02/2017 - 12h21
-A +A

Per jaar gebeuren miljoenen ongelukken in en om het huis, vele duizenden met dodelijke afloop. Veel van die ongelukken en ongelukjes worden veroorzaakt door dingen in huis. Dingen die onveilig zijn. Dingen waar we niet goed over nagedacht hebben. Dingen waar me verkeerd mee omgaan.

PUB

De stoep, de voordeur, het halletje

De stoep

Is-ie wel lekker stroef, ook als het regent? Iemand die haast heeft om binnen te komen, of die nog half slapend het huis uitgaat, zou anders wel eens niet verder kunnen komen dan die stoep.

De tochtdeur

In veel halletjes zit een tochtdeur. Zo'n deur, die door de trek plotseling dicht kan klappen als de voordeur opengaat. Zeer vervelend voor de vingers die er tussen zitten. Een dranger hoeft helemaal niet duur te zijn, en helpt goed tegen dat soort ongelukjes

De rommel

Fietsen. Tennisrackets. Een paraplubak. Voetballen. Speelgoed. Tuingereedschap. Boodschappentassen of -wagentjes. Losse kapstokken. Toiletmeubels. Allemaal dingen die vaak in halletjes te vinden zijn. En waarvan er maar een paar thuishoren. Zolang ze niet in de weg staan. Weet u welke? LichtGoed licht in het halletje helpt om niet te vallen over de paar dingen die er wel thuishoren. Is trouwens ook handig voor het vinden van het sleutelgat en om te kunnen zien wie er voor de deur staat. Glas. Vaak zit er naast de voordeur een glaspaneel. En zit er in de tochtdeur zelfs een heleboel glas. Op zich is daar niets tegen. Zolang het glas naast de voordeur beneden 150 cm hoogte van veiligheidsglas is, zodat de kinderen er niet door kunnen vallen. En zolang het glas in de tochtdeur ook veiligheidsglas is. Zodat de scherven niet in het rond vliegen als hij onverhoeds dichtklapt.

De radiator

Verwarmingsradiatoren zitten in halletjes vaak op wat rare plaatsen. Zodat je je ertegen blijft stoten. In veel gevallen zitten er nog scherpe randen aan ook. Als vervangen of verplaatsen te kostbaar is, kunt u misschien eens over afscherming denken.

De woonkamer

Kruip-door-sluip-door opstelling?

Als u weer eens met stoelen, tafels, plantenbakken, televisies, stereo-installaties, kasten, kastjes en bijzettafeltjes aan het verslepen gaat, bedenk dan, dat er ook wat 'verkeersruimte' moet overblijven. Met andere woorden: iedereen moet elk moment door de kamer kunnen zonder kans op struikelen.

Ventilatie

Kachels, open haarden, mensen en huisdieren verbruiken zuurstof. Ook al hebt u de ramen en deuren potdicht, dan nog moet er voldoende zuurstof binnen kunnen komen. Hoe zit dat bij u? Centrale verwarmingWanneer is uw ketel voor het laatst nagekeken? Misschien moet u gewoon een onderhoudsabonnement nemen. Kunt u het tenminste niet meer vergeten.

Vloer

Die moet liefst stroef zijn. Met kamerbreed tapijt is dat geen probleem. Bij plavuizen en parket vaak wel, zeker als er losse kleedjes op liggen of als er water gemorst is.

Schoonmaken

Soms kunnen dingen zo hardnekkig vuil zijn, dat er nogal gemene stoffen aan te pas moeten komen om ze weer schoon te krijgen. Bent u met zulk spul aan het werk, houd het dan uit de buurt van kinderen. Dat geldt ook voor onschuldig lijkende zaken als boenwas en spiritus.

Planten

Hebt u kinderen, houd giftige planten dan buiten de deur. En als u een grote plant op de grond wilt zetten, doe dat dan niet in de buurt van een plaats waar veel gelopen wordt.

Losse bijverwarming

U kent ze wel: straalkachels, heteluchtblazers, losse radiatoren. Controleer ze regelmatig op elektrische veiligheid en houd ze uit de buurt van alles wat brandbaar is.

Elektriciteit

Lampfittingen en snoeren verouderen. Er zijn nog steeds mensen die stekkers aan het snoer uit het stopcontact trekken. Vaak zie je ook dat verbindingen niet met kroonsteentjes maar met plakband of pleister zijn gemaakt. Loop het allemaal eens na. En laat nooit meters snoer los door de kamer lopen.

Schoorsteen

Als die langer dan 12 maanden geleden geveegd is, wordt het hoog tijd om dat weer eens te laten doen. Zeker als u de gewoonte hebt om allerlei rommel in de open haard of een allesbrander te gooien.

Kachel/Open haard

Is alles wat brandbaar is, ver genoeg uit de buurt? Zoals meubels, gordijnen en ander textiel? Kan uw open haard vonken op het tapijt knetteren, dan hoort er een vuurscherm voor. RokenVergeet in het vuur van het gesprek niet, waar u uw sigaret, shagje, pijp of sigaar hebt. Voelt u dat u in slaap gaat sukkelen (voor de televisie gebeurt dat nogal eens) zorg dan dat uw rookwaar uit is. Of minstens veilig in de asbak ligt.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 15/04/2003 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/02/2017 - 12h21
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ