PUBLICITÉ

Veiliger zwembaden?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00
-A +A

Minister Gosuin maakt zich nog steeds zorgen over de kwaliteit van de lucht in zwembaden. Na een één jaar durende studie worden maatregelen genomen om het chloorgehalte in zwembaden te verlagen.

PUB
Overzicht

Vorig jaar wierp Prof. Alfred Bernard van de Eenheid voor Toxicologie van de Université Catholique de Louvain (UCL) een steen in de Brusselse zwembaden door te wijzen op een mogelijk verband tussen het chloorgehalte in zwembaden en de verhoogde gevoeligheid van kinderen voor ademhalingsziekten.

Gevaarlijk gas...

Dit nieuws veroorzaakte paniek onder de bevolking en meerdere zwembaden zagen zich verplicht hun deuren te sluiten voor analyse. De hoogleraar uit Louvain-la-Neuve heeft zijn resultaten een jaar geleden voorgelegd aan een groep van onafhankelijke internationale deskundigen en deze hebben hem tot dusver niet tegengesproken. De letsels zouden in feite niet worden veroorzaakt door het chloor zelf, maar door het product van een scheikundige reactie tussen chloor en stikstofhoudende stoffen zoals urine, zweet en speeksel. Dit product is trichlooramine, een wateronoplosbaar vluchtig gas.Besluit van de expert: het chloorgehalte in het water van zwembaden moet worden verlaagd. Dat betekent ook dat de zwembaden minder goed zullen worden ontsmet als geen andere hygiënische maatregelen worden genomen.Wat er ook van zij, de Brusselse Minister Didier Gosuin zal meer dan 340.000 € besteden aan de verbetering van de kwaliteit van de Brusselse zwembaden. De zwembaden die niet aan de normen voldoen, zullen hun deuren moeten sluiten. In de andere gewesten werden nog geen maatregelen genomen, maar hopelijk zullen die niet te lang uitblijven.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 02/03/2002 - 00h00 Het Kabinet van het Ministerie van Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer en van het Ministerie van Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hygiëne in onze zwembaden Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h01

Publieke zwembaden moeten aan strenge normen voldoen op het gebied van hygiëne. Toch bestaan er enkele risico's waar iedereen die geregeld of af en toe gaat zwemmen weet van moet hebben.

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven? Gepubliceerd op 20/08/2015 - 16h45

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft o...

Krijgt men effectief wratten in het zwembad? Gepubliceerd op 13/07/2014 - 18h19

Is het werkelijk in het zwembad dat men het meeste risico loopt om wratten te krijgen? Voet- en handwratten komen vrij veel voor bij kinderen. Gewoonlijk worden de zwembaden ervan beschuldigd een ideale plaats te zijn voor de verspreiding van wratten...

Verdrinking: hoe te vermijden? Gepubliceerd op 12/02/2013 - 10h54

Elk jaar worden in België tussen 400 en 500 verdronken personen uit het water gehaald. Dat aantal zou echter makkelijk verlaagd kunnen worden dankzij een betere kennis van de noodzakelijke levensreddende handelingen.

Meer artikels