PUBLICITÉ

Veilig rolleren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/05/2005 - 00h00
-A +A

Rolleren (of inlineskaten) is bijzonder sterk in trek. In de stad kan het immers een prettig vervoermiddel zijn, maar evengoed een volwaardige sport. Wel moet u de risico's kunnen inschatten, om ongevallen te vermijden.

PUB

De klassieke rolschaatsen hebben een echte technologische metamorfose ondergaan en uiteindelijk ook het hart van de volwassenen veroverd. Toch moet u enkele voorzorgen nemen om problemen te vermijden, ongeacht of u rollert als ontspanning, als vervoermiddel of in competitie.

De ledematen zijn het kwetsbaarst

Spieren, botten en gewrichten zijn het kwetsbaarst bij valpartijen. Die kunnen kneuzingen veroorzaken aan knieën, polsen, handen, schouders, ellebogen en rug. Verzwikkingen en breuken bedreigen dan weer knieën, enkels, polsen en vingers. Als u bovendien nog eens acrobatische toeren uithaalt (sprongen of afdalingen van een helling), kunnen de gevolgen nog ernstiger zijn, vooral voor rug en schedel. De pezen kunnen herhaalde microtrauma's oplopen door verkeerde houdingen, vooral bij beginners. Die staan nog gespannen op hun rollers en nemen daardoor onnatuurlijke houdingen aan. Gevolg: de pezen raken lichtjes overbelast, wat tot tendinitis leidt.

Enkele preventietips

  • Neem voldoende lessen, zodat u vlot leert glijden en uitschuivers vermijdt. Niet iedereen is immers een evenwichtskunstenaar, en wie daar problemen mee heeft, kan door een begeleider geholpen worden om zijn schrik snel te overwinnen. Rolleren vereist een soepele, losse houding, om uw spieren minder te doen samentrekken en uw pezen te beschermen tegen herhaalde microletsels. Bovendien duurt het wel even voor u de specifieke remtechnieken onder de knie hebt.
  • De rollers moeten aangepast zijn aan de sporter en aan de discipline in kwestie, maar ook aan zijn ervaring. Net als bij skiën mogen de schoenen niet te strak maar ook niet te los zitten. Onderhoud ze goed en vervang regelmatig de rem.
  • Beschermingsmateriaal is een absolute must: helm, pols-, elleboog- en kniebeschermers. Het vergt weliswaar wat discipline om ze aan te trekken, maar als u dat niet doet, riskeert het nog veel langer te duren om te herstellen van uw blessures en te revalideren.
  • Warm altijd goed op, ook als u slechts rollert als ontspanning. Hou het tempo de eerste tien minuten matig en voer dan geleidelijk de intensiteit en de snelheid op. De spieren, gewrichten en pezen opwarmen, is dan ook altijd de beste manier om ze niet te beschadigen tijdens de inspanning.
  • Drink genoeg water tijdens lange tochten en neem eventueel enkele tussendoortjes mee.
  • Slaat de vermoeidheid toe, stop dan tijdig vóór u een valpartij maakt!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 10/05/2005 - 00h00 " Le guide sport et santé " (" Sport- en gezondheidsgids "), Vidal, Uitgeverij Larousse Diffusion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aanbevelingen voor een geslaagde skivakantie Gepubliceerd op 02/02/2017 - 15h28

Een weekje skivakantie moet u niet improviseren, maar wel degelijk voorbereiden: reserveringen, bagage, uitrusting, maar ook en vooral een fysieke voorbereiding. En wanneer u ter bestemming aangekomen bent, moet u zich beslist houden aan drie belangr...

Tendinitis zei u? Gepubliceerd op 27/04/2017 - 14h07

Tendinitis komt niet alleen voor bij geoefende sporters. Hoe kunt u die aandoening herkennen? Wat is ertegen te doen? Hoe is ze te genezen? Ziehier wat u moet weten.

Meer artikels