PUBLICITÉ

Vegetarische kost voor onze honden en katten?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/02/2007 - 00h00
-A +A

Honden en katten zijn van oorsprong vleeseters. Kunnen we er vegetariërs van maken? Die vraag heeft al tot verhitte discussies geleid tussen de aanhangers van vegetarische en veganistische voeding en mensen die vinden dat een vleeseter een vleeseter moet blijven.

PUB

Spijsverteringsstelsel van de honden en katten

Honden en katten zijn vleeseters en hun spijsverteringsstelsel is op dat vleesdieet ingesteld. De darmtransit verloopt sneller dan die van planteneters en hun maag verschilt compleet van het echte " gistingsvat " bij de herkauwers, dat helpt om plantaardige stoffen te verteren. Vleeseters hebben bovendien een pancreas die de enzymen produceert die nodig zijn om de spiervezels en de vetten van hun prooien doeltreffend te verteren. De kat is trouwens uit pure noodzaak een vleeseter, want in zijn vleesdieet zitten stoffen die zijn lichaam niet kan aanmaken en die in groenten en granen niet of slechts in te kleine hoeveelheden voorkomen. Het gaat hier meer bepaald om de aminozuren " taurine ", " carnitine " en " arginine ", sommige essentiële vetzuren en vitamine A et B. In de natuur voeden honden en katten zich dus hoofdzakelijk met dierlijke prooien. Daarnaast krijgen ze ook een beetje groenvoer binnen, de planten die zich namelijk in de maag van hun prooien bevinden.

Voorkeur van honden en katten

De eetgewoonte die poesjes en pups zich meteen na het spenen toe-eigenen, beïnvloedt hun voedingsvoorkeuren als ze volwassen zijn. Als ze een welbepaalde voeding gewend zijn, nemen ze over het algemeen elke dag met datzelfde dieet genoegen, hun leven lang. Als je daarvan uitgaat, zou je kunnen denken dat de honden en katten die gewend zijn om vegetarische voeding te krijgen, ook zonder dierlijke vetten en eiwitten best wel tevreden zullen zijn. Maar er is nog het aspect gezondheid, en tot dusver heeft nog geen enkele studie bewezen dat een hond of een kat vegetarische of veganistische voeding geven onschadelijk is voor hun gezondheid!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/02/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Allergie voor dieren Geüpdatet op 23/05/2006 - 00h00

Bijna één Belgisch gezin op twee heeft een huisdier , in een op twee gevallen is dit een hond of een kat. Honden, katten, vogels, hamsters, ratten, konijnen... maken deel uit van ons dagelijkse leven. Nochtans veroorzaken erg veel allergieën !

Roken schaadt de gezondheid van... uw huisdier Gepubliceerd op 26/05/2015 - 17h30

Elke dierenliefhebber is bezorgd om de gezondheid van zijn hond of kat. Als u rookt, dan hebt u meteen een bijkomende reden om ermee te stoppen! Gezelschapsdieren zijn namelijk ook slachtoffers van het roken. Ze krijgen de sigarettenrook binnen en li...

Meer artikels