PUBLICITÉ

Vegetarisch eten: wat zijn de risico's?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/11/2008 - 00h00
-A +A

Geen vlees eten of geen enkel product van dierlijke oorsprong, dat is een vegetarisch of veganistisch dieet. Beide voedingswijzen kunnen voor tekorten zorgen, maar wij vertellen u alvast hoe u die kunt vermijden.

PUB

Een vegetarisch dieet is een dieet dat voornamelijk bestaat uit voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Sommige producten van dierlijke oorsprong zijn wel toegelaten, meestal zuivelproducten en eieren, maar vlees is verboden. Wanneer elk voedingsmiddel van dierlijke oorsprong 'toegelaten' is (vlees, melk, eieren) dan betreft het een veganistisch dieet of veganisme.

Lopen vegetariërs een risico op tekorten en zo ja, hoe kunnen die vermeden worden?

Men zou kunnen denken dat iemand die geen vlees eet, een tekort kan hebben aan eiwitten. U moet weten dat de aanvoer aan proteïnen afhangt van de aanvoer aan aminozuren (basisbestanddelen van eiwitten) waarvan er sommige 'essentieel' genoemd worden. Dat betekent dat het organisme ze niet zelf kan aanmaken en dat ze noodzakelijkerwijs in voldoende hoeveelheden aangevoerd moeten worden door de voeding.
Maar plantaardige voedingsmiddelen bevatten ook essentiële aminozuren. Ze leveren dan ook eiwitten met een goede biologische waarde. Maar niet alle voedingsmiddelen leveren dezelfde soort eiwitten. Peulvruchten en granen bevatten bijvoorbeeld niet dezelfde soort essentiële aminozuren. Met andere woorden, men moet zowel peulvruchten als granen consumeren. Hoe minder producten van dierlijke oorsprong in het dieet, hoe belangrijker het is om uit beide categorieën te putten. Dat geldt des te meer voor veganisten. De combinatie komt overigens vrij vaak voor in traditionele gerechten kikkererwten en griesmeel in couscous, kikkererwtensoep met brood, curry met rijst en peulvruchten (linzen, boontjes) enz.
Vegetariërs lopen geen risico op tekorten, tenzij misschien ijzer, zeker wanneer ze af en toe zuivelproducten en/of eieren op het menu zetten.

Vegetariërs: kijk uit voor een tekort aan ijzer ...

Het risico op een tekort aan ijzer valt vooral te vrezen bij vrouwen die menstrueren en bij kinderen die een verhoogde behoefte hebben aan voedingsstoffen. Bij andere vegetariërs is het risico niet zo groot, ook al wordt ijzer van dierlijke oorsprong beter geabsorbeerd dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. Maar de laatste soort is wel goed voor meer dan 85% van ijzer uit de voeding. De opname van ijzer neemt overigens toe wanneer er een tekort aan ijzer is. Daarnaast is het ook zo dat de verhoogde consumptie van fruit en groenten bij vegetariërs een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C levert, een vitamine die de opname van ijzer door het organisme verbetert. Alleen moet thee vermeden worden tijdens de spijsvertering omdat het de opname van ijzer belemmert.
Wat de risicopersonen betreft (kinderen en vrouwen die menstrueren) kan een supplement met ijzer aangewezen zijn en dat idealiter in samenspraak met de huisarts.

Een veganistisch dieet levert wel een risico op tekorten op, onder meer een tekort aan vitamine B12, zink en calcium bij kinderen …

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/11/2008 - 00h00 Impact médecine, les rendez-vous nutrition, 25 september 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe word ik vegetariër? Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ik hoef maar te stoppen met vlees eten om vegetariër te worden, zult u zeggen. Dat klopt, maar geen vlees eten is nog niet genoeg om tot een voldoende evenwichtige voeding te komen! Yulia Stepanenkova is diëtist en veganist. Ze geeft ons alle nodige...

Thee? Nee dank u, niet nu ... Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Thee is een heerlijke drank, en goed voor de gezondheid…. Op voorwaarde dat men hem op het juiste moment drinkt. Als u een kopje thee drinkt bij de maaltijd, dan vermindert u de capaciteit van het organisme om ijzer op te nemen uit de voeding.

Vitamine B12: opgelet voor een tekort! Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Volgens Deense onderzoekers zou een tekort aan vitamine B12, ook wel cobalamines genoemd, meer voorkomen dan we denken, vooral bij senioren. Vandaar hun voorstel om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te verhogen…

Meer artikels