PUBLICITÉ

Veganisme: welke risico’s loopt u?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 13/04/2016 - 09h25
-A +A

Veganisme is tegenwoordig erg in de mode. Het aantal celebrity’s dat verklaart veganist te zijn, is niet te tellen, ook al zijn ze het niet in de strikte zin van het woord.

Een overzicht van de voordelen, maar ook van de risico’s van het veganisme.

PUB

Wat is veganisme?

De term veganisme is ontstaan in de jaren 1950. Toen werd in de Verenigde Staten  de Vegan Society opgericht, een afsplitsing van de Vegetarian Society die weigerde reclame te maken voor een voeding met zuivelproducten.

Het principe van het veganisme is dat mensen moeten leven zonder de dieren uit te buiten.

Het echte veganisme is dus een leefwijze die niet alleen de consumptie, maar ook het gebruik van alle producten die afkomstig zijn uit de dierenwereld uitsluit, en dat voor het welzijn van de mensen, de dieren en het milieu.

Echte veganisten dragen niet alleen geen kleren van leder of bont, maar ook  niet van zijde (zijde gemaakt door zijderupsen), wol, alpaga en kasjmier. Ze dragen ook geen gekweekte parels - omdat die uit oesters komen - of parelmoer afkomstig van schelpdieren.

De cosmetische producten  mogen niet op dieren getest zijn. In Europa geeft dat geen problemen, omdat die praktijk al sinds 2013 verboden is.

Sommige veganisten zijn ook tegen het gebruik van dieren voor vrijetijdsdoeleinden: circus of dierentuinen kunnen dus zeker niet, maar ook huisdieren zijn uit den boze. Ze verzetten zich ook tegen het inzetten van dieren als werkdier: geen paardrijden dus, geen geleidehonden (jammer maar helaas voor de blinden!) en geen trekpaarden, alhoewel die laatste nuttig zijn in de biologische landbouw en bovendien milieuvriendelijk zijn.

Die levensstijl is dan wel zonder gevaar voor de gezondheid, maar de voeding zelf van veganisten is niet zonder risico’s.

Veganisme

De voeding van veganisten is strict veganistisch. Ze sluit met andere woorden elk product van dierlijke oorsprong uit: vlees, vis,  schaal- en schelpdieren, alle zuivelproducten (melk, verse en gefermenteerde kaas, yoghurt), eieren en ook honing, want die komt van de bijen.

Veganisten eten uitsluitend graangewassen, peulvruchten, zaden, groenten en fruit. Alles wordt bereid met olie, op smaak gebracht met zout, allerlei soorten kruiden en suiker.

De veganistische keuken is heel gevarieerd dankzij de grote keuze aan al die producten en vooral ook omdat soja en alle afgeleide producten (sojasaus, tofu, miso, enz.) er een grote plaats in innemen.

Maar deze voeding dreigt wel problemen te geven voor eiwitten, vitamine B12 en bepaalde minerale zouten.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 13/04/2016 - 09h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Ik ben vegetariër, maar ik verzorg me... Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Vegetarisme verwekt soms afkeer en wordt ten onrechte beschouwd als een minderwaardige voeding die weinig méér om het lijf heeft dan rauwe groenten en fruit. Een hardnekkig vooroordeel, want een vegetariër is in de eerste plaats iemand die verantwoor...

Vitamines tegen infarct Geüpdatet op 03/02/2002 - 00h00

Vitamine B12- en B9-supplementen in de voeding zouden bescherming bieden tegen een infarct . Dat zou de mogelijkheid bieden tot grootschalige preventie van hart- en vaatziekten bij de bevolking.

Vegetarisch eten: wat zijn de risico's? Geüpdatet op 04/11/2008 - 00h00

Geen vlees eten of geen enkel product van dierlijke oorsprong, dat is een vegetarisch of veganistisch dieet. Beide voedingswijzen kunnen voor tekorten zorgen, maar wij vertellen u alvast hoe u die kunt vermijden.

Meer artikels