PUBLICITÉ

Vaseline: een onbekende schat voor onze huid?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2017 - 16h03
-A +A

Iedereen kent vaseline wel, althans de naam toch. Meestal wordt er wat gegrapt over het middel, omdat het vooral bekend is als glijmiddel bij het vrijen.

Maar de lachers hebben ongelijk. Vaseline kan onze huid heel goede diensten bewijzen.

PUB

Vaseline : een petroleumderivaat dat goed is voor onze huid

Vaseline is een zalfachtige stof die is afgeleid van petroleum. Het is al decennialang bekend en heeft tientallen toepassingen, bij het klussen maar ook in de dierengeneeskunde. De positieve effecten ervan op de huid zijn wereldwijd bekend, maar bij ons mist vaseline wat glamour in zijn imago. De positieve eigenschappen zijn op twee elementen terug te voeren:

  • Vaseline is vet!
    Het is zelfs een van de vetste stoffen die er te vinden zijn. De stof heeft dus tegelijk een hydraterende en isolerende rol.
     
  • Een stof die heel goed wordt verdragen
    Vaseline is een delfstof en geeft daarom geen allergieën. Het is in de medicinale vorm ook een heel zuivere stof. Daarom is hij ook geschikt voor een broze en beschadigde huid.

Waar kan vaseline voor gebruikt worden?

Droge huid
Vaseline hydrateert en isoleert ook de huid, waardoor het vocht in de huid niet gaat verdampen. De stof doet wonderen op heel droge, kleine huidzones zoals uitslag, heel droge zones in het gezicht, de ellebogen en knieën, de voeten, enz. Ook de lippen zullen heel veel deugd hebben van een laagje vaseline. Breng het middel liefst ’s avonds aan, want na het aanbrengen voelt het vrij vet aan en dat is niet echt aangenaam. Zo kan het tijdens uw slaap zijn wonderen verrichten!

Beschadigde huid
Ook bij irritatie, brandwonden of  oppervlakkige verwondingen kan vaseline van nut zijn. De zalf houdt vocht vast waardoor de huid kan herstellen en beschermt de huid ook bij lichamelijk contact. Breng er een dikke laag van aan en doe er ter bescherming eventueel een verband om. Let wel: deze tip geldt alleen voor kleine blessures. Als de wonde te ernstig is of niet snel geneest, gaat u beter naar een arts.

Schoonheid en verzorging
Vaseline isoleert de huid, daarom is de zalf ook nuttig als u uw huid wilt beschermen. Doe er wat van op uw vingers voor u in huis vernis wilt aanbrengen, of op uw voorhoofd als u uw haren verft. Zo voorkomt u dat u een stukje van uw huid meeverft!

Glijmiddel
Opgelet, vaseline maakt latex poreus. Gebruik het middel dus niet als u condooms gebruikt. Alleen glijmiddelen op basis van water zijn in dat geval haalbaar. En het smerend effect van vaseline helpt niet alleen bij het vrijen. Het middel kan gebruikt worden om elke vorm van wrijving te verzachten, bijvoorbeeld ook in schoenen om blaren te voorkomen. 

Haar
Een heel klein beetje vaseline kan de gespleten puntjes bij mensen met lange haar er beter doen uitzien. Denk er wel om dat het haar er vetter van wordt.  Gebruik het dus zeker met mate.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/09/2013 - 16h52 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2017 - 16h03

Dr Dominique Tennstedt dermatoloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Verkoudheid? Allergie? Verzorg uw neus! Geüpdatet op 27/10/2015 - 09h44

Als we last hebben van een lopende neus , hebben we rinitis . Rinitis kan te wijten zijn aan een allergie ( allergische rinitis ) of aan een virus ( verkoudheid ), maar in beide gevallen is het resultaat hetzelfde: we moeten tientallen keren per dag...

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Ruwe lippen: hoe voorkomt en behandelt u ze? Gepubliceerd op 23/12/2016 - 18h57

Hebt u droge, geïrriteerde of gebarsten lippen ? Dat is geen verrassing! Onze lippen staan continu bloot aan zon, wind, kou of droge lucht. En aangezien onze lippen geen talgklieren noch melaninepigmenten hebben, kunnen ze zich nauwelijks verdedigen....

Bent u zeker dat u een droge huid hebt? Geüpdatet op 04/03/2008 - 00h00

Uw huid trekt en ze doet pijn, vooral bij koud weer, en ze reageert slecht als u haar reinigt? Dan denkt u vast dat u een droge huid hebt. Misschien wel ten onrechte, want dat probleem kan gemakkelijk verward worden met andere problemen en wordt ook...

Meer artikels