PUBLICITÉ

Vasectomie: efficiënt maar definitief

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 04/05/2009 - 00h00
-A +A

Vasectomie is een efficiënte, maar wel drastische anticonceptiemethode. Hierbij wordt de zaadleiders doorgeknipt of onderbroken zodat er geen zaadcellen of spermatozoïden meer bij de zaadvloeistof kunnen komen. Wie deze ingreep laat uitvoeren, moet goed beseffen wat hij doet, want meestal leidt de operatie tot definitieve onvruchtbaarheid.

PUB

Een definitieve vorm van anticonceptie


In Engeland en in de Verenigde Staten is vasectomie al heel lang erkend als een volwaardige anticonceptiemethode. Zo'n 16% van de Amerikanen zou ervoor hebben gekozen. Bij ons wordt deze methode minder gebruikt en is ze ook minder bekend, en er bestaan dan ook nog heel wat misverstanden over. Veel mannen ervaren deze ingreep nog altijd als een aanslag op hun mannelijkheid, hoewel daar niets van aan is. Na een vasectomie is een bevruchting dan wel niet meer mogelijk, maar de ingreep heeft geen enkel effect op de seksuele capaciteiten of de mannelijke hormonen. Ze wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en is vrij simpel. Esthetisch laat ze trouwens zo goed als geen sporen na.

Dag spermatozoïden


Bij de ejaculatie passeren de spermatozoïden door kleine buisjes (de zaadleiders) die langs de teelballen liggen om zo in de zaadvloeistof te komen. Deze vloeistof wordt door de prostaat en de zogeheten zaadblaasjes geproduceerd. Een vasectomie zorgt er gewoon voor dat er geen spermatozoïden in het ejaculaat meer aanwezig zijn. Daarvoor worden enkele millimeters van de zaadleiders weggehaald. Een man die een vasectomie heeft laten doen, kan nog altijd heel normaal ejaculeren zoals voorheen, want de spermatozoïden vormen maar 1% van de zaadvloeistof. De spermatozoïden die nog in de voortplantingsorganen zijn blijven zitten, gaan na enkele dagen vanzelf dood en worden afgebroken door de macrofage cellen.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 04/05/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Contraceptie: binnenkort ook een pil voor mannen! Geüpdatet op 16/05/2006 - 00h00

Naar het voorbeeld van de pil voor vrouwen zouden mannen binnenkort ook over een hormonale contraceptie moeten beschikken. Het bewijs van zijn doeltreffendheid was reeds geleverd. Dan moest alleen nog worden aangetoond dat deze pil ook reversibel is....

Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels