PUBLICITÉ

Vasculaire aangezichtspijn of migraine?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2017 - 11h44
-A +A

Door een gebrek aan kennis, kan aangezichtspijn verward worden met migraine. En dat terwijl de crisissen in beide gevallen heel verschillend zijn. De pijnintensiteit is anders, net zoals het al dan niet unilateraal optreden en het ritme van de crisissen.

PUB

Aangezichtspijn is niet hetzelfde als migraine

Vasculaire aangezichtspijn (VAP) is een van die ziekten die zelden voorkomt.
En dat is maar goed ook, de ziekte gaat gepaard met uitzonderlijk pijnlijke crisissen. De specifieke pijn komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal op jonge leeftijd, tussen de leeftijd van twintig en de veertig jaar.
De ziekte verschilt op heel wat vlakken van migraine.

De diagnose berust uitsluitend op een vraaggesprek. De beschrijving die de patiënt geeft van de crisissen en hun evolutie volstaat meestal om het over een algie te kunnen hebben. Maar omdat aangezichtspijn niet zo goed gekend is, worden de crisissen vaak al dan niet ten onrechte toegeschreven aan oog-, neus-, tand- of zenuwaandoeningen of ook aan ernstige migraine. Dat maakt dat het stellen van een correctie diagnose lang op zich kan laten wachten, gemiddeld tien à vijftien jaar.
 

Een crisis van vasculaire aangezichtspijn

De crisissen duren gemiddeld anderhalf uur, of ongeveer vijftien minuten om de twee à drie uur. In tegenstelling met migraine waarbij de pijn progressief heviger wordt, bereikt de pijn in geval van een algie al heel snel zijn 'hoogtepunt', op niet meer dan een paar minuten tijd. De intensiteit van de pijn is bijzonder hoog en wordt door patiënten wel eens omschreven als 'afschuwelijk'.
De pijn bevindt zich altijd aan een enkele en dezelfde kant van het gelaat. De pijn is vaak geconcentreerd op ooghoogte, maar kan zich ook verspreiden naar de hele helft van het gelaat en zelfs naar de hals en de schouder.

In tegenstelling tot migraine gaat vasculaire pijn in het gelaat zelden gepaard met misselijkheid en braken. Het oog wordt wel rood en traant en de pupil is kleiner. Het neusgat aan de getroffen kant kan verstopt zijn of neusloop vertonen. De pijn gaat gepaard met motorische onrust of agitatie, wat niet het geval is bij migraine.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/03/2017 - 11h44

Association française contre l'algie vasculaire de la face (AFCAVF), www.afcavf.fr.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Migraine, stress, angst: een vicieuze cirkel Gepubliceerd op 22/09/2016 - 16h09

Angst is een aandoening die vaak voorkomt bij migrainepatiënten. Na afloop van een migrainecrisis, gaat het lijden verder met de angst voor de volgende crisis. Dat anticiperen is een bron van stress en angst . Maar stress is een factor die een migrai...

Migraine: hoe kan je crisissen vermijden? Geüpdatet op 03/10/2006 - 00h00

Er zijn vandaag heel wat doeltreffende behandelingen voor migraine , maar toch zijn er heel wat patiënten die niet behandeld worden voor deze ziekte, omdat ze in veel gevallen geen arts raadplegen. De meeste patiënten weten wel wat de factoren zijn d...

Hormonen verantwoordelijk voor migraine Gepubliceerd op 24/05/2017 - 11h00

Het verband tussen migraine en de menstruatiecyclus blijkt een feit te zijn bij heel wat vrouwen. De oorzaak? Oestrogenen hebben een invloed op het functioneren van de hersenen en een daling van het oestrogenengehalte kan een migrainecrisis uitlokken...

Hebt u last van migraine met aura? Gepubliceerd op 15/06/2016 - 12h10

Er bestaan heel veel types van migraine . Een minder bekende soort is de migraine met aura . In deze categorie van migrainecrisissen wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura , zintuiglijke stoornissen die hoofdzakelijk van visuele aard zijn.

Meer artikels