PUBLICITÉ

Varicella

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Waterpokken; door een virus veroorzaakte infectieziekte. Varicella zoster-virus is een herpesvirus. Het veroorzaakt waterpokken bij primo-infectie en gordelroos bij reactivatie. De incubatietijd is twee tot drie weken. De eruptie bestaat uit rode papels waarop na zes tot twaalf uur een blaasje ontstaat, dat opengaat en indroogt tot een korst die na enkele dagen afvalt.

De huiduitslag ontwikkelt zich snel tot blaasjes met een helder vocht dat geleidelijk troebel wordt. De blaasjes komen voor over het gehele lichaam, maar meer op de romp dan op de ledematen. Zij barsten gemakkelijk, drogen in en vormen dunne korstjes. Soms komen zij voor in de mond en de keel.

De ziekte verloopt gewoonlijk goedaardig. De temperatuur daalt na enige dagen en na ongeveer twee weken verdwijnen de korstjes ook, meestal zonder litteken. Wanneer de blaasjes kapot zijn gekrabd kan infectie optreden. De behandeling bestaat meestal slechts uit bedrust en het toedienen van middelen tegen jeuk. De patiënt wordt voor besmettelijk gehouden totdat de korstjes weg zijn. Heeft men de ziekte eenmaal doorgemaakt dan bezit men meestal een levenslange immuniteit.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Waterpokken: een nadere kijk op het virus! Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h08

Meer dan 90 % van de Belgische bevolking komt in contact met waterpokken. Gelukkig is de ziekte goedaardig in bijna alle gevallen, maar men moet aandachtig blijven. Een vaccin tegen waterpokken is niet systematisch aan te raden.

Meer artikels