Hoe komt het dat sommige mensen gemakkelijk een buikje kweken en andere niet? Een dikke buik oogt esthetisch niet erg fraai, maar is het ook gevaarlijk voor de gezondheid? Dr. Boris Hansel*, een specialist terzake, beantwoordt deze vragen.

1) Waarom hebben sommige mensen wel een dikke buik en andere niet?
Dr Boris Hansel: Een 'buikje' is eigenlijk het gevolg van twee problemen. Een onaangepaste voeding, wat ik een 'gestoord voedingspatroon' noem en te weinig lichamelijke beweging. Ook de genen spelen natuurlijk een rol en kunnen gedeeltelijk verklaren waarom de ene wel een buikje kweekt en de andere niet. Maar deze erfelijke factor alleen volstaat niet om het ontstaan van een buikje te verklaren.
2) Houdt een dikke buik altijd gevaren in voor de gezondheid?
Dr Boris Hansel: De dikke buik is de zichtbare uiting van een vetophoping binnen in de buik. Dat vet staat erom bekend toxisch te zijn. Het veroorzaakt een combinatie van stofwisselingsproblemen die we samenbrengen onder de term metabool syndroom. Deze stoornissen komen veel voor bij mensen met een buikje, maar ze zijn niet altijd aanwezig. Het feit dat iemand een buikje heeft betekent dus niet automatisch dat hij of zij risico loopt om cardiovasculaire ziektes te ontwikkelen. Of iemand al dan niet kampt met het metabool syndroom, kan alleen worden vastgesteld via het bloed en het meten van de bloeddruk. Mensen met een buikje doen er dus goed aan om zich te laten onderzoeken, want het metabool syndroom vormt een reëel gevaar voor de gezondheid.
* Dr. Boris Hansel is hoofd van de dienst Endocrinologie en Voeding in het ziekenhuis 'la Pitié Salpêtrière' in Parijs. Hij leidt er een afdeling die specifiek gericht is op het metabool syndroom. Van zijn hand is het boekje "Surveillez votre ventre, attention au syndrome de la bedaine" verschenen bij uitgeverij Hachette Pratique.