PUBLICITÉ

Vanille-chocolade of aardbei-pistache?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/06/2014 - 13h43
-A +A

Roomijs is hét zomerdessert bij uitstek. Zowel jong als oud zijn dol op deze lekkernij.

Maar is het ook gezond?

PUB

De geschiedenis van roomijs

In tegenstelling tot wat we zouden kunnen denken, is roomijs geen moderne uitvinding.

Zo zouden de Chinezen ze al verorberen rond … 3.000 v.C.! Door de intensieve contacten tussen Oost en West belandde het fabricatiegeheim in de 16de eeuw in Italië en vervolgens in Frankrijk en in onze contreien. In die tijd werd het ijs 's winters bewaard tussen zoutlagen; het werd dan in de zomer gebruikt om consumptie-ijs af te koelen. In de 19de eeuw wordt roomijs een populair product. Het wordt verkocht op straat in glazen kommetjes, de voorgangers van onze hoorntjes.

Uiteindelijk luidt de uitvinding van de koelkast en de diepvries de bloei in van de ijsindustrie.

Roomijs: 2 bollen, niet meer

De wetgeving over de samenstelling van roomijs is zeer strikt.

Zo mogen de vetten in roomijs alleen afkomstig zijn van melk. Deze melkvetten zijn vooral afkomstig uit room, die 60 tot 70 % van het ijs uitmaakt. Melkproducten zijn een bron van kwaliteitseiwitten en bevatten het calcium en de fosfor die nodig zijn voor onze botstevigheid, plus de vetoplosbare vitamines A en D.

Roomijs bestaat voor de rest voor 15 tot 25 % uit suikers.

Ambachtelijk roomijs bevat ook nog eigeel, dus extra vet.

Ambieert u een carrière als ijsbereider en wilt u een lichter nagerecht bereiden, dan kunt u het vetgehalte doen dalen door halfvolle melk, yoghurt of sojamelk te gebruiken. Of u kunt natuurlijk ook voor sorbet gaan, dat normaal 25% fruit bevat en geen vetstoffen.

Twee bollen roomijs bevatten 100 à 200 calorieën.

Niet echt licht dus, maar toch lichter dan een stuk taart (350 calorieën) of 100 g camembert (320 calorieën). U mag u dus beslist laten verleiden door heerlijk roomijs, op voorwaarde dat u er niet te veel bollen van eet (en evenmin massa's chocoladesaus, slagroom en koekjes bij eet!).

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 19/08/2003 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/06/2014 - 13h43
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Roomijs traag eten! Geüpdatet op 27/02/2003 - 00h00

Te snel ijs eten kan hoofdpijn veroorzaken. Stimulatie van het verhemelte door de koude verdubbelt inderdaad het risico op hoofdpijn.

Is roomijs altijd veilig ? Geüpdatet op 12/08/2013 - 13h55

Met dit warme weer is niets aangenamer dan een ijsje te likken of te lepelen. Even een zalige verfrissing voor het gehemelte en daarna’ genieten van de heerlijke smaken. Maar opgelet : niet alle soorten ijs zijn dezelfde, en bovendien komt het erop a...

Een evenwichtige voeding voor een gezond lichaamsgewicht Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

Het gaat niet om het verliezen van vijf kilo of meer in zo weinig mogelijk tijd, maar wel om een gezond lichaamsgewicht en een evenwichtige voeding zonder honger te lijden. In deze elfde week nog meer recepten, van een stoofpotje met konijn, tot een...

Meer artikels