PUBLICITÉ

Vanaf welke leeftijd stoppen met auto rijden?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h02
-A +A

65-plussers die achter het stuur zitten zijn vaak betrokken bij verkeersongelukken. Volgens de Franse Dienst voor Preventie van Verkeersongevallen zijn verkeersongelukken goed voor 52% van de sterfgevallen en 49 % van de gewonden bij senioren. Vandaar de vraag die senioren en hun omgeving zich altijd opnieuw stellen: tot op welke leeftijd mag men met de auto rijden

PUB

Met de leeftijd vermindert de rijvaardigheid geleidelijk aan

Ook al beschouwen mensen van 70 zich vandaag nog niet als oud, met de auto rijden vergt wel heel goede lichamelijke  en cognitieve vaardigheden, en die beginnen al met 45 achteruit te gaan. In tegenstelling tot in sommige andere landen is er in België geen medische controle die bepaalt of iemand nog met de auto mag rijden of niet. Elke bestuurder draagt dus de verantwoordelijkheid om zijn eigen mogelijkheden te beoordelen, om raad te vragen aan zijn huisarts en om op het juiste moment te stoppen met rijden.

 

Met ouder te worden zijn er tal van factoren die de rijvaardigheden beginnen te beknotten.  Reumatische aandoeningen verminderen de bewegingsvrijheid. Het gezicht en het gehoor gaan achteruit. Geneesmiddelen verslappen de aandacht, of de coördinatie is niet meer perfect.

Al deze kwaaltjes ontwikkelen zich heel geleidelijk aan. Het is dus soms moeilijk om zich een objectief beeld te vormen van de gevolgen op het functioneren.

En dus komt diezelfde vraag steeds terug: tot op welke leeftijd mag men met de auto rijden? Neem eerst al die kwaaltjes onder handen (zicht, gehoor, pijn…) en volg dan deze tips…

 

1) Werk u bij.

Neem nog eens enkele rijlessen met een instructeur van een autorijschool. U kunt zo de goede reflexen aanleren en weer meer zelfvertrouwen winnen. U kunt ook een stage volgen om uw theoretische kennis bij te werken. U zult zich nog zo comfortabel voelen achter het stuur.

 

2) Maak zelf een balans op.

Wees objectief en evalueer uw eigen kunnen: mobiliteit, zicht, aandacht en waakzaamheid, geneesmiddelen… En maak bij de minste twijfel een afspraak bij uw huisarts.

 

3) Hou rekening met de mening van de mensen om u heen.

Hou rekening met hun bezorgdheid, hun bedenkingen en hun reacties en beschouw ze als waarschuwingssignalen. Vraag ook hier gerust de mening van uw huisarts.

 

4) Praat erover met uw arts als u twijfels hebt.

Hij heeft een objectievere kijk op uw gezondheid en kan u eventuele oplossingen voorstellen voor de problemen die u onzekerder maken op de weg.

 

5) Stop geleidelijk aan met auto rijden.

Het is aan te raden om niet bruusk, maar geleidelijk aan te stoppen. Begin bijvoorbeeld met de lange trajecten af te bouwen, of net de trajecten die u gemakkelijk te voet kunt doen en schakel vaker over op het openbaar vervoer. Doe alleen verplaatsingen als u de route kent.  

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/11/2011 - 15h02

Association prévention routière, « Accidents seniors », www.preventionroutiere.asso.fr, oktober 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Autorijden beschadigt de tussenwervelschijven niet Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Mensen die beroepsmatig veel op de baan zijn, hebben weliswaar meer last van spiervermoeidheid en spanning op de ligamenten, maar het rijden op zich blijkt de tussenwervelschijven niet te beschadigen.

Bent u nog in staat om een voertuig te besturen? Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

Voor oudere mensen is de auto een stukje vrijheid en onafhankelijkheid dat ze niet graag afgeven. Maar met de jaren gaan onze zintuiglijke, motorische en cognitieve functies achteruit. Vooral het verslechterende zicht en de haperende coördinatie van...

Meer artikels