PUBLICITÉ

Van oktober tot maart: uitkijken voor bronchiolitis

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/01/2014 - 14h32
-A +A

Elk jaar krijgen 2/3 zuigelingen in België bronchiolitis. En het virus dat dit jaar in omloop is, is erg agressief.

Deze ernstige aandoening van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV) is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames bij baby's.

PUB

Bronchiolitis de hele winter gevaarlijk voor kleine kinderen

Net zoals griep, duikt bronchiolitis op van oktober tot maart, maar de aandoening is dodelijker voor kindjes dan griep. De ontsteking van de longpijptakjes kan bij kwetsbare baby's tot een ziekenhuisopname leiden met beademing, intensieve zorgen en in extreme gevallen de dood.

Bronchiolitis en astma

Naast de gevolgen op korte termijn, zijn er ook consequenties op lange termijn zoals astma. Sinds een aantal jaren zijn er steeds meer studies die aantonen dat er een verband is tussen bronchiolitis door het RSV bij zuigelingen en symptomen van astma tijdens de kindertijd en de adolescentie. Onderzoeksresultaten wijzen er op dat baby's die niet preventief behandeld worden voor bronchiolitis een dubbel zo hoog risico lopen op een herhaaldelijk piepende ademhaling tijdens de kindertijd. De piepende ademhaling kan een voorteken zijn van astma wanneer de kindjes wat ouder zijn en naar school gaan.

Er bestaat een vaccin tegen bronchiolitis, maar het wordt alleen voorgeschreven voor bepaalde risicobaby’s - vooral prematuurtjes - en ook alleen dan terugbetaald.

 

Voor de leeftijd van twee jaar

Bronchiolitisis een acute virale infectie van de onderste luchtwegen, ter hoogte van de bronchioli (fijne vertakkingen van de bronchi), door het RSV. Ze gaat gepaard met 

 • een loopneus,
 • droge hoest,
 • lichte koorts,
 • een verminderde eetlust,
 • bleekheid,
 • rusteloosheid,
 • en zelfs cyanose (blauwe verkleuring) van handen en voeten, wat op de ernst van de situatie wijst.

De volgende dagen zal de hoest toenemen en productief worden. Door de opstapeling van secreties in de bronchi kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden optreden. Een piepende ademhaling is kenmerkend voor bronchiolitis bij zuigelingen.

Hoe lang duurt een bronchiolitis?

De incubatieperiode duurt 3 tot 5 dagen, het kind geneest meestal binnen de 5 à 10 dagen na het begin van de infectie, ook al blijft het soms nog 2 à 3 weken hoesten. De virale infectie kan het immuunsysteem verzwakken en de ontwikkeling bevorderen van een virale of bacteriële herinfectie die gepaard gaat met hoge koorts.

Wie is gevoelig en hoe wordt het overgedragen?

Het virus wordt overgedragen via de luchtwegen, bij rechtstreeks contact met een besmette persoon of bij onrechtstreeks contact met een besmet oppervlak of voorwerp.

Besmetting komt vooral voor bij kindjes jonger dan twee jaar en in het bijzonder bij:

 • prematuur geboren kindjes,
 • baby's jonger dan een maand,
 • kindjes met een aangeboren hart- of longafwijking, mucoviscidose of een immuniteitsdeficiëntie,
 • kindjes die vaak aan tabaksrook worden blootgesteld, 
 • maar ook van wie de moeder astmapatiënte is, vaak bronchitis heeft of die rookte tijdens de zwangerschap.

 

Initialement publié par Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste le 16/10/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 20/01/2014 - 14h32

Perscommuniqué 'Protégeons les plus vulnérables contre la bronchiolite", 2 oktober 2007, 'Infectieuze aandoeningen (Peillaboratoria) Informatie over bronchiolitis' Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid Afdeling Epidemiologie, Geneviève Ducoffre, juli 2006.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bronchiolitis: aanbevelingen voor de ouders Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Bronchiolitis treft jaarlijks duizenden zuigelingen. Het is een aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is bijgevolg van het grootste belang om preventieve maatregelen te nemen. Wij geven u een overzicht van wat bronchiolitis is en van maatr...

Bronchiolitis: hoe te vermijden? Geüpdatet op 15/11/2005 - 00h00

Elk jaar, van oktober tot maart, worden duizenden baby's getroffen door een bronchiolitis-epidemie. Deze virusinfectie van de kleine bronchiën is weliswaar meestal matig ernstig, maar kan toch zeer zorgwekkend zijn bij de kwetsbaarste baby's. Vandaar...

Meer artikels