PUBLICITÉ

Van melk word je dik!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser op 02/08/2005 - 00h00
-A +A

Het recente gerucht dat je van melkproducten vermagert, is voorgoed de wereld uit geholpen. Een Amerikaanse studie bewijst immers het tegendeel: kinderen die drie glazen melk per dag drinken, lopen juist meer risico op overgewicht. En voor één keer zijn niet vetten de boosdoeners, maar een hormoon, estron.

PUB

Onlangs werd beweerd dat melk en melkproducten een afslankende werking zouden hebben. Het gaat echter om misleidende reclame waarvoor helemaal geen wetenschappelijke bewijzen zijn. De infocampagne werd trouwens gefinancierd door de Amerikaanse melklobby.

De resultaten van een zeer ernstig onderzoek bewijzen echter het tegendeel. Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan 12.000 kinderen van 9 tot 14 jaar, die gedurende drie of vier jaar gevolgd werden. Daarbij werden de effecten van melkconsumptie op de Body Mass Index geanalyseerd. De auteurs stellen vast dat melk drinken zowel bij jongens als meisjes gewichtstoename veroorzaakt. Zo lopen kinderen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, 35% meer kans op zwaarlijvigheid dan kinderen die het bij één of twee glazen per dag houden.

Aan welk bestanddeel van melk is dat effect te wijten?

Volgens de onderzoekers zijn niet de vetstoffen in melk de dikmakers. Of de kinderen magere of volle melk dronken, had immers geen invloed op de onderzoeksresultaten. De schuldige zou estron kunnen zijn, een hormoon dat in melk zit. Het is trouwens al bewezen dat estron gewichtstoename bij ratten bevordert. De mens haalt 67 % van zijn estroninname uit melkproducten, vooral melk en boter. Bovendien worden magere en halfvolle melk verrijkt met lactoserum, een stof die veel estron bevat.

Deze gegevens moeten nog bevestigd worden, maar de hypothese lijkt toch vast te staan. Ze geeft in elk geval te denken over de officiële aanbeveling om elke dag twee tot drie melkproducten te consumeren. Deze aanbeveling werd vooral geformuleerd om voldoende calcium binnen te krijgen. Melkproducten zijn echter niet de enige calciumbronnen: ook water kan voorzien in onze calciumbehoefte.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser op 02/08/2005 - 00h00 Berkey C.S. et coll., Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 159 (6) : 543-550, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen sterke botten zonder melk Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

Welke melk moeten we kiezen? Geüpdatet op 20/04/2009 - 00h00

In de winkel is de melkafdeling aanzienlijk uitgebreid. Vroeger moesten we gewoon kiezen tussen volle, halfvolle en magere melk. Nu is er ook melk verrijkt met vitaminen, mineralen, proteïnen, vezels..., lactosearme melk en zelfs plantaardige melk, z...

Meer artikels