PUBLICITÉ

Van harte naar het werk

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/10/2007 - 00h00
-A +A

Een studie komt met onrustwekkende resultaten over de gezondheid van hart en bloedvaten van de doorsnee werkende Belg. 80% van de werkende mannen en vrouwen van 30 en meer zou er alle belang bij hebben om eens naar een arts te stappen.

PUB

Alarmerende cijfers

Als iemand een cardiovasculair risico heeft, betekent dat gewoonlijk dat hij 20% kans heeft om binnen 10 jaar een al dan niet fatale cardiovasculaire aandoening op te lopen. In België loopt 8% van de 30-plussers die aan het werk zijn een verhoogd risico op een cardiovasculaire aandoening. 1 op de 5 werkende Belgen heeft een laag cardiovasculair risico. Deze cijfers zijn allesbehalve geruststellend als we naar de gezondheidstoestand van de actieve bevolking in België kijken: 13% heeft obesitas, 33% lijdt aan overgewicht, 20% heeft een te hoge bloeddruk en 1% heeft diabetes. Komt daar nog bij dat 33% van deze groep rookt.
Deze Belgische studie is dus op de werkvloer uitgevoerd en heeft een aantal nieuwe verbanden blootgelegd tussen de verschillende variabelen die het risico op een cardiovasculaire ziekte versterken. Het is al lang bekend dat roken, diabetes, overgewicht en verhoogde bloeddruk schadelijk zijn voor het lichaam. Over de invloed van variabele factoren zoals leeftijd, geslacht, sociaal statuut, grootte van het bedrijf en regio is nog maar weinig bekend. Door de studie heeft men in ieder geval wel kunnen vaststellen dat elke variabele apart, en dus onafhankelijk van de andere variabelen, een aanzienlijke stijging van het risico op een cardiovasculaire aandoening meebrengt.

Vijf tendensen

Op basis van deze studie kunnen er vijf tendensen worden onderscheiden op het vlak van gezondheid op de doorsnee Belgische werkplek.
* 1 Oudere werknemers (55 jaar of +) lopen duidelijk meer risico dan jongere werknemers (- 25 jaar) om aandoeningen op te lopen zoals overgewicht (60% versus 30%), obesitas (18% versus 6%) en verhoogde bloeddruk (34% versus 16%).
Anderzijds zijn er weer meer rokers onder de jonge arbeiders (50% versus 25%). Bij de bedienden is er geen verschil vastgesteld tussen de rookgewoonten van de jonge en de minder jongere werknemers. Algemeen stelt de studie dat 16% van de werknemers van 30 en ouder een verhoogd risico vertoont op een cardiovasculaire aandoening, simpelweg als gevolg van het gebruik van tabak.
* 2 In vergelijking met hun vrouwelijke collega's lopen de mannelijke werknemers opvallend meer risico op overgewicht (51% versus 37%) en verhoogde bloeddruk (26% versus 12%). Er zijn ook meer rokers in deze groep (36% versus 28%). Het percentage van de mannen van 30 jaar en ouder met slechts een laag cardiovasculair risico ligt bijgevolg duidelijk minder hoog (18%) dan het percentage vrouwen in dezelfde categorie (25%).
* 3 De arbeiders hebben gemakkelijker last van overgewicht dan de bedienden (50% versus 42%), zelfs van obesitas (15% versus 11%). Deze groep telt ook meer rokers (39% versus 26%).
* 4 De werknemers in de KMO's (+ 500 werknemers) lopen meer risico op een verhoogde bloeddruk dan de werknemers in grotere bedrijven (21% versus 14%).
* 5 Wallonië telt meer rokers onder de mannelijke bedienden (34% versus 25%) en de arbeiders (43% versus 31%) dan Vlaanderen.

Gepubliceerd door Claudine De Kock, gezondheidsjournaliste op 09/10/2007 - 00h00 Persbericht "Securex publiceert een nieuw rapport over de gezondheid op het werk", "The Heart of our Companies", Securex, september 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe recidieven van een beroerte voorkomen? Geüpdatet op 15/11/2001 - 00h00

Het risico op recidief (nieuwe aanval) van een beroerte is hoog: bijna 1 patiënt op 6 krijgt een nieuwe beroerte binnen 5 jaar na een eerste. Volgens een nieuwe studie is het mogelijk de kans op herseninfarct of -bloeding aanzienlijk te verminderen d...

Meer artikels