PUBLICITÉ

Van gingivitis naar parodontitis…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/11/2011 - 11h00
-A +A

Parodontitis is eigenlijk een gevorderd stadium van gingivitis of tandvleesontsteking. De oorspronkelijke ontsteking van het tandvlees breidt zich geleidelijk aan uit naar het onderliggende steunapparaat van de tand. De aandoening is de voornaamste oorzaak voor het verlies van tanden  bij volwassenen. We nemen ze even onder de loep.

PUB

Van gingivitis naar parodontitis

In het beginstadium is alleen het tandvlees aangetast. Het is rood, gezwollen, voelt pijnlijk aan en bloedt makkelijk bij het poetsen. Dit probleem is de wereld uit te helpen door een goede mond- en tandhygiëne en een behandeling. Bij niet-behandeling zal de gingivitis zich uitbreiden naar de naburige weefsels en het alveolaire bot afbreken dat de tand op zijn plaats houdt. Die erosie vernielt vervolgens de dentoalveolaire ligamenten waardoor de tand begint te bewegen. Uiteindelijk komt de tand los te staan en valt hij uit of moet hij getrokken worden. Parodontitis is dan ook de belangrijkste oorzaak voor het verlies van tanden bij volwassenen!

Wat is het parodontium precies?

Het parodontium zijn de gezamenlijke steunweefsels van de tanden, met name het kaakbot, het bindweefsel en het tandvlees.  Zonder die valt de tand uit.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/11/2011 - 11h00

Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont ; Le Manuel Merck, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De Belg heeft een slechte mondhygiëne! Geüpdatet op 01/06/2004 - 00h00

De gemiddelde Belg gebruikt slechts twee tubes tandpasta per jaar en gaat gemiddeld slechts 1,3/1,4 keer (m./vr.) naar de tandarts, terwijl hij respectievelijk 4,2 en 5,5 keer per jaar zijn huisarts bezoekt. Meer dan 8 % van de bevolking heeft nog no...

Gezonde tanden: veel belangrijker dan we denken! Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Een slechte mond- en tandhygiëne heeft rechtstreekse gevolgen voor onze tanden en ons tandvlees (cariës, ontstekingen, vernieling van het steunweefsel, enz.). Maar dat is niet alles. Aandoeningen van het parodontium ( parodontitis ) liggen aan de bas...

Meer artikels