PUBLICITÉ

Van extase naar ecstasy

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 05/11/2002 - 00h00
-A +A

Drugs vormen een echt maatschappelijk probleem en roepen heel wat vragen op in termen van volksgezondheid.

PUB

De vzw Eurotox, een overkoepeling van diverse organismen die zich bezighouden met drugsgebruikers, zoals Infor-Drogues bijv., heeft een studie uitgevoerd met als titel "Gebruik en gebruikers van nieuwe synthetische drugs". De resultaten werden gepubliceerd in het boek "Ecstasy, pillen zonder voorschrift".

Gesprek onder vier ogen

Daarvoor hadden de enquêteurs een gesprek met mensen die wel en mensen die geen drugs gebruiken. Daarna werd een aantal personen gerekruteerd die representatief waren voor de mensen die naar dancing, rave parties, festivals... gaan. Het is immers daar dat men gemakkelijk aan ecstasy kan geraken. Er werden ongeveer 400 personen gerekruteerd.Eerste vaststelling: de personen die ecstasy gebruiken, zijn niet diegenen van wie men het zou denken, nl. jongeren die naar megadancings gaan en er naar techno luisteren. Dat beeld, dat door de media wordt verspreid, mag u vergeten. Volgens de enquête is het publiek veel breder: jongeren uiteraard, maar ook volwassenen tot 36 jaar!

Overal, zelfs thuis

Ecstasy wordt niet alleen gebruikt in dancings en op rave parties, maar ook thuis. En als men de gebruikers vraagt waarom ze dat doen, geven ze als belangrijkste reden op: het feestgevoel dat de drug geeft.De kosten van de drugs zijn in 10 jaar tijd sterk gedaald: van 22 naar 2,5 euro per pil.Maar zeer onrustwekkend is dat 39% van de ondervraagde personen zegt eenmaal per maand ecstasy te gebruiken, 27,5% twee- tot driemaal en 5% dagelijks.Daarom hoeven we echter nog geen zeer negatief beeld op te hangen van de gebruikers.

Wel is een echte preventiecampagne noodzakelijk met informatie over de nieuwe producten en hun gevaren op korte en lange termijn.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 05/11/2002 - 00h00 Waals Ministerie voor de Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cannabis: de voorkeur van de Belgen Geüpdatet op 01/04/2002 - 00h00

Zopas werd het Belgian National Report on Drugs 2001, een rapport van het Instituut voor Volksgezondheid over drugs, gepubliceerd. De situatie wordt alsmaar onrustwekkender: het gebruik van illegale drugs blijkt alsmaar toe te nemen.

Ecstasy: vrouwen zijn gevoeliger Geüpdatet op 10/08/2004 - 00h00

Ecstasy, een illegaal product, staat voor een chemische molecule, MDMA, die tot de familie van de amfetamines behoort. Het gaat hier om een psychoactieve substantie die inwerkt op het zenuwstelsel. Nieuwe gegevens bevestigen de schadelijke effecten v...

Drugs opsporen in een plasje Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

8% van de jongeren gebruikt minstens één keer per week drugs. Ouders zijn meestal zeer bezorgd wanneer zij vermoeden dat hun kind drugs gebruikt. Erover praten is de boodschap. Een urinetest kan een controlemiddel zijn.

Meer artikels