PUBLICITÉ

Vakantie: een goed moment om te stoppen met roken

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

Bijna elke roker heeft zich al eens voorgenomen om te stoppen met roken. De komende vakantieperiode is misschien een goed moment om de daad bij het woord te voegen.

PUB

Stoppen met roken


Laat ons eerlijk zijn, er bestaat geen uitzonderlijk goede periode om te stoppen met roken. Elk moment is goed genoeg om de sigaret de rug toe te keren. Maar misschien kan de komende vakantieperiode net dat extra duwtje in de rug geven. Een goede motivatie is immers doorslaggevend in de strijd tegen tabak.
Er zijn verschillende redenen waarom de zomer een goed moment is om definitief afscheid te nemen van de sigaret. Zo lijkt stoppen bij veel rokers beter te gaan wanneer ze er tijd kunnen voor uittrekken. Het gaat vlotter wanneer ze weinig om het hoofd hebben, en niet onder al te veel stress of spanning staan.
De impact van de mensen uit de omgeving mag ook niet onderschat worden. Als u uw collega's elke dag ziet roken, wordt het moeilijker om aan de verleiding te weerstaan. Ze zullen allicht niet uw grootste toeverlaat worden in deze periode, of u evenmin motiveren om door te gaan met stoppen. Omgekeerd kan net uw werkplek een betere omgeving zijn om te stoppen, bijvoorbeeld als uw partner rookt, en als uw collega's allemaal fervente niet-rokers zijn.

Concrete datum om te stoppen met roken


In de vakantie beschikt u niettemin over meer tijd om het roken te compenseren met sportieve of andere activiteiten. Fysieke inspanningen bedwingen de drang naar de sigaret. Joggen, fietsen, tennis of fitness verlossen van vervelende gedachten en muizenissen. U ondervindt ook meteen dat uw longcapaciteit is toegenomen en geniet van uw nieuwe lichaam.
Dat de vakantie een uitzonderlijke periode is, brengt een risico met zich mee. Wanneer de dagelijkse routine zich opnieuw aandient, wordt het ook gevaarlijker om in dezelfde, slechte gewoontes te hervallen.
Het is maar de vraag hoe u naar vakantie kijkt. Sommige rokers willen hun eerste vakantiedagen niet verknald zien door ontwenningsverschijnselen. Vakantie is voor hen lekker ontspannen en volmaakte rust. En daar hoort een sigaretje bij. Maar ex-rokers zien vakantie net als een vrij lichaam en geest, eindelijk verlost van een vreselijke dwang naar nicotine.
Of u nu tijdens de vakantie stopt met roken of niet, het beste is een concrete datum naar voor te schuiven waarop u zal stoppen. Omcirkel hem ruim op voorhand met rood in uw agenda. Breng ook uw vrienden en kennissen op de hoogte. Stoppen met roken is immers een bewuste keuze. Laat stoppen geen beslissing worden die u eindeloos uitstelt.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 22/06/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stoppen met roken is goed voor het moreel! Gepubliceerd op 26/01/2011 - 16h03

Stoppen met roken wordt, anders dan u misschien denkt, niet als een zware beproeving ervaren. Integendeel stoppen met roken maakt gelukkig en verbetert het humeur van de kersverse niet-roker. Dat blijkt toch uit een recente studie.

Rokers: bereid uw vakantie goed voor! Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Rokers zouden hun vakantie goed moeten voorbereiden. Ten eerste, uiteraard, omdat het een goede gelegenheid is om te stoppen met roken ... Maar zelfs als u er de voorkeur aan geeft om nog niet te stoppen, moet u er toch even over nadenken voordat u o...

Stoppen met roken: een drievoudige verslaving? Gepubliceerd op 15/12/2014 - 12h51

Combineert u de sigaret liever met een kop koffie, of bent u een echte nicotineverslaafde ? Iedere roker is anders. U wenst voorgoed te stoppen met roken ? Analyseer dan eerst uw verslaving. Is ze eerder fysiek, psychologisch of gedragsgebonden? Of e...

Meer artikels