PUBLICITÉ

Vakantie: 6 goede gewoonten om onze planeet te beschermen

Geüpdatet door Isabelle Eustache op 14/08/2012 - 14h23
-A +A

Wat kan u tijdens uw vakantie doen of wat mag u niet doen als u zorg wil dragen voor 'uw' planeet? U vindt hieronder een zestal goede basisgewoonten die u zich eigen kan maken en die u meteen in de praktijk kan omzetten.

PUB

Ik draag zorg voor mijn vakantieoord en ik geef de boodschap door…

Kleine gebaren die dagelijks door iedereen worden herhaald, slagen er uiteindelijk in om het verschil te maken: bijvoorbeeld het licht uitdoen wanneer we het toilet verlaten of twee blaadjes keukenrol gebruiken in plaats van drie. Zeer eenvoudig en doeltreffend.

En ook al bent u de enige die dit doet, dan nog betekent het een vermindering van de hoop te recycleren afval en een verlaging van het energieverbruik.

Sorteren, recycleren, carpoolen, het beperken van wegwerpmateriaal (papier, bekertjes…) zijn allemaal handelingen ten gunste van het milieu die al een aantal jaren van toepassing zijn in verschillende vakantieoorden. Deze oorden zijn de rest van het jaar verlaten, maar in juli en augustus zien ze plots zwart van het volk. Om dergelijke locaties te redden, moet men aangepaste maatregelen invoeren en de vakantiegangers bewust maken van de noodzaak om zich aan die maatregelen te houden.

 

In de bergen, op het platteland, op reis: 6 goede gewoonten om onze planeet te beschermen

  1. Verkies indien mogelijk de trein boven het vliegtuig. Dit om de CO2-productie, die bijdraagt tot het versterkte broeikaseffect en de dramatische klimaatsveranderingen, te beperken. En als u toch het vliegtuig neemt, ga dan akkoord met een "vrijwillige koolstofcompensatie". Een woordje uitleg: u financiert een project ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, herbebossing) en compenseert daarmee de CO2-productie veroorzaakt door uw verplaatsing. Meer informatie vindt u op www.compenco2.be en www.co2logic.be.
  2. Laat helemaal niets achter wanneer u ergens gaat wandelen of picknicken. Zelfs geen klokhuis van een appel dat nochtans natuurlijk en biologisch afbreekbaar is. Een klokhuis van een appel heeft in de natuur 180 dagen nodig om biologisch af te breken! Een sigarettenpeukje tussen één en tien jaar, kauwgom vijf jaar, een blikje in aluminium een eeuw, een plastic tasje 450 jaar.
  3. In het bos zijn sommige bloemen zeldzaam en beschermd: pluk dus geen enkele bloem, ook niet om een herbarium samen te stellen!
  4. Wanneer u vóór uw afreis aan het pakken bent, moet u 'light' denken en alles wat niet echt nodig is thuislaten, onder meer de verpakkingen van toiletproducten. Lichtere valiezen en reistassen hebben minder energie nodig om ter plaatse te geraken. Bovendien ontbreken op uw vakantiebestemming misschien de nodige afvalverwerkingsvoorzieningen.
  5. Als u souvenirs koopt, kies dan uit het aanbod dat door de plaatselijke bevolking geproduceerd is. Controleer of de bestanddelen niet afkomstig zijn van bedreigde dier- of plantensoorten.
  6. Neem op restaurant een verantwoorde houding aan: vermijd schildpaddenvlees, haaienvinnensoep of eender welk gerecht op basis van bedreigde soorten.
Initialement publié par Isabelle Eustache le 14/08/2012 - 14h23 et mis à jour par Isabelle Eustache le 14/08/2012 - 14h23

Agence de l’environnement et de maîtrise de l’énergie (Ademe, Frans agentschap voor milieu en energiebeheer), juni 2010,

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ