PUBLICITÉ

Vaginitis: hoe voorkomen?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
-A +A

Vaginitis bestaat in diverse vormen. Daarom is het ook zo belangrijk een arts te raadplegen vóór u het gaat behandelen. De meest voorkomende infecties worden veroorzaakt door een bacterie of een schimmel. Middels enkele voorzorgen kan het optreden of terugkeren ervan worden voorkomen.

PUB

Witverlies, soms met bloed, branderig gevoel, jeuk, onaangename geur, pijn bij het vrijen… vaginale infecties zijn de meest voorkomende reden voor volwassen vrouwen om een arts te raadplegen. De courantste vormen zijn bacteriële vaginitis en vaginale schimmelinfectie. Via een uitstrijkje kan men bepalen om welke kiem het gaat en een efficiënte behandeling kiezen: lokaal gebruik van een schimmeldodend of antibacterieel middel (vaginale zetpillen) of het slikken van antibiotica bij infecties met trichomonas of Cardnerella vaginalis.

Hoe voorkomt u vaginale aandoeningen?

Het efficiëntste middel om vaginitis met trichomonas (seksueel overdraagbare aandoening) te voorkomen, is het condoom. Het effect van zaaddodende middelen is niet bewezen; ze kunnen soms zelfs irritaties veroorzaken.Bij bacteriële vaginitis of vaginale schimmels die de neiging hebben om weer te komen, zijn er enkele voorzorgen mogelijk om de risico's te beperken:

 • Vermijd panty's en nauwe broeken, want die creëren een vochtige zone, waar schimmels zich snel in vermenigvuldigen.
 • Draag liever rokken, vooral 's zomers.
 • Draag 100% katoenen ondergoed.
 • Als u 's nachts toch absoluut ondergoed wil dragen, trek dan vers ondergoed aan vóór u gaat slapen.
 • Draag niet te lang een nat badpak. Trek zo snel mogelijk weer droge kleren aan, nadat u zich goed hebt afgedroogd.
 • Was uw ondergoed met bleekwater of strijk ze met stoom, om de schimmels te weren.
 • Veeg op het toilet na de ontlasting van voren naar achteren, zodat er geen bacteriën van het rectum naar de vagina worden overgebracht.
 • Zorg voor een goede intieme hygiëne, was en droog de genitale zone zorgvuldig af. Vermijd daarentegen regelmatige vaginale douches, want die veranderen het natuurlijke evenwicht van de vaginale flora.
 • Neem liever een douche dan een bad en droog u altijd goed af.
 • Gebruik nooit de handdoek van iemand anders en laat uw handdoeken altijd goed drogen tussen elk gebruik.
 • Vermijd elk contact tussen het vaginale slijmvlies en deodorants of parfums. Pas vooral goed op met maandverband, toiletpapier, zepen en badproducten.
 • Gebruik liever tampons dan maandverband. Zorg dat ze niet geparfumeerd zijn. Ververs ze regelmatig en minstens om de vier uur.
 • Gebruik bij een nieuwe partner of meerdere partners altijd een condoom.
 • Vermijd bij symptomen van een infectie seksuele betrekkingen met penetratie.
 • Vermijd alcohol.
 • Eet yoghurt met probiotica.
 • Let op uw voeding, hou ze gevarieerd en evenwichtig.

Goed om te weten

De vagina heeft normaal een microbenflora die door het afscheiden van melkzuur een zure omgeving creëert die bescherming biedt tegen schadelijke kiemen. Als het evenwicht van die flora wordt verstoord, kan er vaginitis optreden. Vaginitis kan ook het gevolg zijn van een atrofie van de vagina na de menopauze, veroorzaakt door een verminderde hormonale afscheiding. Daardoor kunnen vrouwen in de menopauze behandeld worden met een lokale toediening van hormonen (oestrogeen), dat de vagina haar dikte en soepelheid weergeeft.

Abonneer u gratis op de newsletter van e-gezondheid!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 26/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Witverlies? Misschien is het wel vaginitis… Geüpdatet op 06/03/2012 - 14h41

Vaginitis is een ontsteking van de vagina als gevolg van een bacterie, een schimmel, een virus, de hormonen, enz. De symptomen zijn wel altijd min of meer dezelfde, vooral dan witverlies of leucorree, jeuk en pijn bij het plassen of het vrijen.

Tips om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen Gepubliceerd op 10/06/2013 - 14h42

De vaginale flora is een geheel van goedaardige bacteriën die de vagina moeten beschermen tegen aanvallen van microben van buitenaf. Als deze flora in slechte staat is, kan de vagina met infecties te kampen krijgen. Hoe kunnen we een verzwakte of aan...

Irritatie van de intieme zone: wat te doen? Geüpdatet op 18/10/2013 - 13h22

Hebt u last van irritatie in de schaamspleet en de vagina? Deze tips kunnen de ongemakken verzachten én helpen voorkomen. Denk erom dat de slijmvliezen in de intieme zone zeer broze weefsels zijn en snel reageren op allerlei soorten van agressie, che...

Meer artikels