PUBLICITÉ

Vaginisme: penetratie is uitgesloten

Geüpdatet door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 09/09/2014 - 10h23
-A +A

Wat houdt vaginisme in?

Sommige koppels zijn al jaren getrouwd, maar hebben nog nooit seks gehad. Niet omdat ze geen zin hebben, maar omdat het gewoon mechanisch onmogelijk is. Het probleem is heus niet zo zeldzaam. Wat gebeurt er precies?

Vaginisme: symptomen, uitleg, behandeling. 

 

PUB

Vaginisme: wat zijn de symptomen?Meestal raadpleegt het koppel eerst een gynaecoloog, om na te gaan of de vrouw een misvorming heeft. Penetratie is immers uitgesloten, ook al heeft ze zin in seks.

De gynaecoloog stelt vast dat er niets mis is met de vulva, maar als hij er een speculum probeert in te brengen of een vaginaal toucher uitvoert, merkt hij dat de spieren rond de vagina zich zeer sterk samentrekken, wat het onderzoek nagenoeg onmogelijk maakt.

 

Hoe is vaginisme te verklaren?

Vaginisme is een reflexmatige, onvrijwillige en dus onbeheersbare samentrekking van de spieren rond de vagina.

De vaginaopening is weliswaar volledig normaal, maar laat geen penetratie toe.
Toch vinden de meeste koppels daar wel iets op: ze vrijen op hun manier en laten hun verbeelding de vrije loop. Als ze een arts raadplegen, is dat meestal omdat ze een kind willen, en het vaginisme van de vrouw is daarbij een hinderpaal.

Mogelijke oorzaken voor vaginisme
Vanwaar die onvrijwillige contractie, die de vrouw verhindert om te genieten van één van de mooiste dingen in het leven? Vaak ligt de oorzaak in het feit dat de ouders haar nooit of op een zeer negatieve manier hebben voorgelicht. Ook angst voor seksualiteit of mannelijke agressiviteit kunnen een rol spelen. Eigenlijke seksuele agressie is veel zeldzamer als oorzaak.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 30/08/2005 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 09/09/2014 - 10h23
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Seksualiteit: gebruik van glijmiddelen Geüpdatet op 13/01/2009 - 00h00

Glijmiddelen voor seksueel gebruik hebben niet bepaald een positief imago: ze worden veeleer gezien als een soort geneesmiddel - en een niet al te hip bovendien - dan wel als een seksueel accessoire. Er zijn nochtans weinig mensen die in de loop van...

Glijmiddelen: hoe gebruik je ze? Gepubliceerd op 12/10/2015 - 15h19

Glijmiddelen voor geslachtsverkeer hebben vaak niet zo'n goede reputatie. Het is het soort medicamenten waar je niet echt mee uitpakt en die een probleem moeten verdoezelen. Het is nochtans heel nuttig om ze te leren kennen, want iedereen die seksuee...

Meer artikels