PUBLICITÉ

Vaginale schimmels: vier vragen en antwoorden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/04/2015 - 09h26
-A +A

Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen krijgen in hun leven te kampen met vaginale schimmels. Het is een van de belangrijkste redenen voor een consult bij de gynaecoloog. Vaginale schimmels zijn goedaardig en zijn te verhelpen met een simpele behandeling. Daarna is het zaak om enkele hygiëneregels in acht te nemen om hervallen te voorkomen.

PUB

Waaraan zijn vaginale schimmels te wijten?

Vaginale schimmels zijn doorgaans goedaardig. De infecties worden veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Daarom spreekt men ook van ‘vaginale candidiasis’. Deze schimmel is van nature aanwezig in de vaginale flora en veroorzaakt infecties als het evenwicht in de flora verstoord is. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren na een antibioticakuur, bij het opstarten van een hormonale behandeling (progestatieve pil), aan het begin van het seksueel actieve leven, in de menopauze, tijdens de zwangerschap, bij een onaangepaste intieme hygiëne (te veel of te weinig), bij diabetes enz.

Vaginale schimmels zijn met andere woorden geen seksueel overdraagbare aandoeningen, al kan de schimmel in zeldzame gevallen overgedragen worden op mannen (rode puistjes op de penis). Als die niet behandeld wordt, kan de infectie opnieuw worden doorgegeven aan de vrouw.  

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmel?

Soms zijn er bij een vaginale schimmel helemaal geen symptomen, maar dat komt vrij zelden voor. Meestal manifesteert de infectie zich door lokale irritatie, jeuk, roodheid, kleine puistjes op de vulva en witte vloed of leukorroe. Leukorroe is een weinig overvloedige dikke, korrelige en kaasachtige afscheiding. Schimmels kunnen ook een branderig gevoel geven bij het plassen en tijdens het vrijen. Als ook de vulva of de vaginale wand ontstoken is, kan vrijen pijnlijk of zelfs onmogelijk worden.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 20/04/2015 - 09h26

Manuel Merck, Éditions Larousse. Le guide de l’automédication, Éditions Vidal.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaginale schimmel: de symptomen bedriegen niet! Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Een vaginale schimmel is een onschuldige, maar veel voorkomende infectie die veroorzaakt wordt door de schimmel Candida Albicans. Vandaar ook de medische term ‘vaginale candidose’. Wat zijn de typische symptomen die wijzen op een woekering van deze s...

Witverlies? Misschien is het wel vaginitis… Geüpdatet op 06/03/2012 - 14h41

Vaginitis is een ontsteking van de vagina als gevolg van een bacterie, een schimmel, een virus, de hormonen, enz. De symptomen zijn wel altijd min of meer dezelfde, vooral dan witverlies of leucorree, jeuk en pijn bij het plassen of het vrijen.

Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Meer artikels