PUBLICITÉ

Vaginale geurtjes: doe er iets aan!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/03/2017 - 17h38
-A +A

Veel Belgische vrouwen denken ten onrechte dat onaangename vaginale geurtjes te wijten zijn aan een gebrek aan intieme hygiëne . Mannen zijn precies dezelfde mening toegedaan. Dat blijkt uit een enquête bij de Belgische bevolking. En Belgische vrouwen te lang wachten alvorens een arts te raadplegen, waardoor ze niet tijdig de juiste behandeling krijgen.

PUB

Een verstoorde zuurbalans

Wanneer de vaginale zuurgraad in evenwicht is, krijgen schimmels en bacteriën in principe geen enkele kans. Raakt de zuurgraad daarentegen verstoord, dan kunnen ze volop woekeren. De meest voorkomende klachten in dat geval zijn: onaangename geurtjes, abnormaal vochtverlies, pijn, jeuk, zwelling of soms hinder tijdens het vrijen.

Vaginale geurtjes: een gebrek aan hygiëne? Veel vrouwen denken dat die infecties en geurtjes te wijten zijn aan een slechte intieme hygiëne. Het tegendeel is echter het geval: de vagina te veel spoelen en verfrissen, verstoort de zuurgraad en het evenwicht van de vaginale flora. Overmatig gebruik van zeep en zelfs van producten voor intieme hygiëne kan dan ook de deur openzetten voor bacteriën en infecties.

De inwendige oorzaken van die geurtjes zijn hormonaal of hangen samen met het gebruik van antibiotica of het volgen van een chemotherapiekuur. De uitwendige oorzaken houden - zoals we al eerder zagen - dan weer verband met overmatig gebruik van sprays, zepen, hormonale gels, tampons, ...
 

Praat erover met uw gynaecoloog

Vaak zien we dat vrouwen die last hebben van vaginale geurtjes, ze maskeren door zich grondig te wassen of intieme hygiëne-producten gebruiken alvorens naar hun arts te stappen. Op die manier wordt het voor de arts bijzonder moeilijk om vaginale problemen op te sporen en doeltreffend te behandelen. Artsen begrijpen perfect dat het niet makkelijk is om openlijk over zulke problemen te praten, en weten dat dit niets te maken heeft met gebrek aan hygiëne, wél met een infectie of een verstoord natuurlijk evenwicht in de vagina.

Vrouwen hoeven dus allerminst met dit probleem te blijven rondlopen. Wél belangrijk is dat er hierover een open dialoog mogelijk is met hun arts. Sommige vaginale problemen kunnen immers zware gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs onvruchtbaarheid of vroeggeboorte.
 

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 01/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2017 - 17h38

Persbericht "Les femmes ont honte de leurs odeurs vaginales et consultent trop tard" ("Vrouwen schamen zich voor hun vaginale geurtjes en stappen te laat naar een arts"), maart 2007, Bersac, www.questionsdefemmes.be.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Irritatie van de intieme zone: wat te doen? Geüpdatet op 18/10/2013 - 13h22

Hebt u last van irritatie in de schaamspleet en de vagina? Deze tips kunnen de ongemakken verzachten én helpen voorkomen. Denk erom dat de slijmvliezen in de intieme zone zeer broze weefsels zijn en snel reageren op allerlei soorten van agressie, che...

Intieme hygiëne: niet te veel, niet te weinig Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Intieme hygiëne was lange tijd taboe, maar dit wordt stilaan doorbroken en verschijnt zelfs in de reclame... Gemiddeld 75 % van de vrouwen zou minstens één keer in hun leven een vaginale infectie oplopen, en 40 % zou daar minstens vier keer last van...

Meer artikels